Европейската дигитална визия през Българското председателство на съвета на ЕС ще бъде очертано на едно първо по рода си събитие – Дигиталната (не)конференция София 1.0.  На 26 октомври в Sofia Tech Park еврокомисарят по цифрова икономика и общество Мария Габриел ще открие конференцията, която се организира в партньорство с Mastercard, Telelink, Cisco, Microsoft, Dell/ЕМC, Google и фондация „Решения за бъдещето“. Така дни преди началото на Българското председателство на Съвета на ЕС посетителите на Дигиталната (не)конференция ще присъстват на публична трибуна, където ще се изявят политици, неправителствени организации и водещи технологични компании, за да обсъдят дигиталното бъдеще на Европа. Сред участниците ще бъдат и президентът Росен Плевнелиев и министърът на икономиката Емил Караниколов.

Eврокомисар Мария Габриел

Събитието е с уникален по рода си формат – наричан е още „Отворено пространство“ и представлява нещо като форум, където всички присъстващи имат думата и могат да вземат участие, ако желаят. Не присъстват стандартните роли на модератор и панелисти – в плоска структура всеки ще може да поставя въпроси, да дискутира и да изказва мнението си. Идеята на (не)конферентните сесии е да изведе на преден план кратки резюмета, обобщаващи колективното знание, а те съответно да бъдат предадени на еврокомисаря Мария Габриел. Целта е оптимизация на политиката на дигиталното общество – нещо, за което точно такива събития са много полезни.

Част от темите включват електронно управление, дигитални медии, гражданско общество, финанси, образование и други. Сесиите ще стимулират активното участие на присъстващите и формирането на полезна дискусия, в която конферентната „затворена“ форма липсва. Сред посетителите се очакват специалисти от различни бизнес индустрии, включително маркетинг и комуникационни специалисти, консултантски компании, дигитални медии и финансов и банков сектор. Всеки желаещ може да се регистрира на сайта на събитието, както и на специалното мобилно приложение The Digital Unconference Sofia 1.0 за Android, както и за iOS. Най-активните потребители в него пък ще получат изненади в деня на конференцията.