След края на церемонията, проведена в Лондон, всички обсъждахме едно – снимки, фотографи и историите пред обектива – тези, които са ни впечатлили, тези, които ни докоснаха. Церемонията беше финалната и бляскава част на един оспорван конкурс. Всъщност Sony World Photography Awards е най-мащабният фотографски конкурс в света и наистина отговаря на тази си титла. Тази година благодарение на Sony успях да го посетя, да науча интересна информация за новия RX 10 III, да тествам нови обективи, но най-важното - да изживея част от атмосферата на Sony World Photography Awards. Най-добрите снимки ще бъдат показани в Somerset House в Лондон от 22 април до 8 май.

 

Преди тестовете на някои от новите обективи на Sony

 

Повече лични впечатления и снимки очаквайте съвсем скоро, а сега е време за най-важното – победителите! Тук трябва да отбележа нещо впечатляващо – журито е имало нелеката задача да избере най-добрите снимки сред над 230 000 творби.

“Журито се обедини във възхищението си от работата на избрания за Фотограф на годината и начина, по който осветлява трагичната практика, която изобличава.”

Доминик Грийн, председател, жури Документалистика

 

Името на фотографа, който грабна най-желаната награда – L'Iris d'Or, или Фотограф на годината, е Асгар Камсех. Той заслужи наградата с поредица портрети, обединени под името „Огън на омразата“. В нея централно място имат образите на жени, станали жертва на един от най-ужасяващите актове на омраза, завист, ярост и още редица плашещи човешки емоции – нападение с киселина.

 

Снимка, част от поредицата „Огън на омразата“ на Асгар Камсех

 

Камсех получи награда от 25 000 щатски долара на церемонията, провела се в Лондон. На събитието Кей Номияма от Япония беше отличен за Фотограф на годината сред любителите и това му донесе не само престижното отличие, но и награден фонд в размер на 5000 долара. Отличени бяха и носителите на титлата Фотограф на годината при младежите и студентите. Всички победители получиха най-новата фотографска техника от Sony.

 

Кей Номияма, Япония

 

Наградата в една от най-интересните категории, Текущи събития, отиде при Ангелос Цорцинис. Гръцкият фотограф участваше със серията „В търсене на европейската мечта“, посветена на бежанците и мигрантите, които преминават през Турция и навлизат в Европа чрез Гърция. За да ограничи навлизането в територията си, гръцкото правителство изгражда преграда, дълга почти 13 км и висока над 2 м. Това е и причината много от бежанците да навлизат в Европа през Егейско море. Много от тях губят живота си, търсейки безопасност. Снимките на Цорцинис плениха вниманието ми с нещо много специално – бежанците са хора, те са изморени, търсят защита, имат човечен образ – образ, който невинаги можем да видим в други фотографии.

 

„В търсене на европейската мечта“, Ангелос Цорцинис

 

Тази година награда за изключителен принос към фотографията получиха RongRong & Inri. Тандемът съпрузи фотографи дава облика на съвременната фотография не само в Китай, но и извън границите на страната. Заедно те основават първото съвременно арт пространство в Китай, посветено на фотографията – Three Shadows Photography Art Centre, и фотофестивала Jimei x Arles, проведен през 2015 г. в сътрудничество с Les Recontres d’Arles.

 

Пресконференция на RongRong & Inri

 

Можете да разгледате всички снимки на официалната страница на Sony World Photography Awards – заслужава си.