Днес имах удоволствието да се включа във виртуална визита в CERN - Европейския център за ядрени изследвания - заедно с учениците от Професионална гимназия “Христо Ботев” от гр. Дупница. Визитата представлява представяне на някои от експериментите в института от страна на български специалисти, работещи в CERN, и кратък урок по теоретична физика, свързан с работата на института. Инициативата вече е преминала през 22 български града и близо 2000 ученици от страната са получили този интересен достъп зад научната завеса.

Ако ни следите редовно, знаете, че често пишем за физика и наука както тук, на hicomm.bg, така и в печатното издание на списание HiComm. Поради тази причина за мен визитата не предостави нови знания, а любопитен поглед както върху преподаването на толкова сложна материя на ученици, така и върху реакциите на самите ученици.

Всичко беше представено ясно и изчерпателно, без да се бяга от научните термини. По този начин Теорията на елементарните частици, свръхпроводниковите магнити и антиматерията звучаха не като трудносмилаемо специализирано знание, а като фундаментално важна част от общата култура, която един ученик трябва да има. И всичко представено с кадри на използваните в CERN ускорители, елементите, правещи работата им възможна, и снимки от провежданите експерименти.

Може би най-хубавата част от визитата обаче беше съвсем накрая, когато на учениците от ПГ “Христо Ботев” бе дадена възможността да зададат въпросите, които ги интересуват. Експертите от CERN бързо разбиха предразсъдъците, че провежданите в института експерименти са опасни. Подробно обясниха и ситуацията с работата с частни контрактори, включително български, и защо научната цел на института не представлява интерес за частни инвеститори, след като един ученик им зададе въпроса за наличието на частни инвестиции.

Инициативата определено е нещо, което заслужава внимание и подкрепа. Надяваме се тя да продължи, за да могат всички български ученици да се докоснат до модерната физика по един достъпен, интересен и забавен начин.

Тагове:
Още от Social