Тази събота ще се проведе десетото юбилейно издание на форум за популярна наука Ratio. Организаторите отново са поканили интересни международни лектори, които ще говорят за наука на достъпен език. 

Гостите ще се впуснат в извънземно приключение с Матю Коб, който ще се опита да отговори на въпроса, има ли живот другаде във Вселената, или сме сами. Матю Коб е професор по зоология в Университета в Манчестър. Той има над 30 години академичен опит, пише за The Guardian и участва в популярното предаване на BBC Wonders of Life. Интересно е, че той е скептик по отношение на извънземния живот. 

Има едно място обаче, в което никога не оставаме насаме – нашите тела. Проф. Шийна Крукшанк, имунолог от Университета в Манчестър, ще разкрие на публиката микровселената, която се крие в човешкото тяло. Във всеки момент около 38 трилиона бактерии съжителстват заедно със собствените ни клетки. Тези бактерии заедно с множество други микроорганизми съставляват човешкия микробиом. Промените в него често са свързани с широк спектър от заболявания, в това число и затлъстяването. По време на лекцията гостите на събитието ще научат как можем да манипулираме своя микробиом, така че да извличаме максимална полза от него, и защо той е толкова важен за здравето.

Форумът Ratio 2019 ще представи още две теми – лекция на тема „Екстремни лазери“ и дискусионен панел, който ще въведе публиката в дълбините на човешкия ум. Гостите на събитието ще могат да зададат въпросите си към лекторите по време на финалната Q&A сесия, а организаторите са предвидили още изненади по време на почивките между лекциите.

Ratio 2019 - пролет ще се проведе на 15.06.2019 от 10:00 часа в Sofia Event Center. Повече информация за останалите теми и билети може да намерите тук

Тагове: