Много от нас смятат, че холограмите са „следващото голямо нещо“ в технологичния бранш. Особено когато става дума за холограми, които сме виждали в култовите филми „Star Trek” и „Star Wars”.

Сега виждаме реални „холограми“ плуващи в пространството, в една изложба, организирана от творците Крис Хелсън и Сара Якета, наречена "Помогни ми, Оби (Help Me Obi)". В нея обекти големи около 30см (12 инча) се реят във въздуха. Те са видими от всеки ъгъл в стаята, в която се намира арт инсталацията, а темите включват новородено бебе и космическата сонда Вояджър 1 на NASA.

Създателите леко ни разочароват, като отбелязват, че машината не генерира истинска холограма, а по-скоро "360-градусов видео обект". Ние приемаме, че това е по-скоро като плаващ 3D филм, който изглежда по същия начин от всеки ъгъл, а не истински холографски обект, който можете да разгледате от всички страни.

Екипът създал устройството генериращо 3D образ в пространството иска да патентова технологията, затова Хелсън и Якета не споделят на какъв принцип точно работи тя, но казват, че е нещо съвсем ново. Ако сте в района на Единбург, Шотландия между 31 юли и 30 август, можете да видите Alt-W изложбата с очите си.

 


Holographic Video Display from Helson and Jackets on Vimeo.

 

Виж още: Вижте невероятната холограма на Майкъл Джаксън на Billboard Music Awards