Напиши думата, която търсиш и натисни Enter

Готвенето, казват, било нискотехнологично занимание. Позволете да не се съглася. Приготвянето на храна през по-голямата част от човешката история безспорно е било по-скоро въпрос на оцеляване, отколкото изкуство. Днес, във века на високите технологии, едва ли някой възприема храната по този начин – освен може би в някой от най-отдалечените региони на света. Съответно кулинарията е по-скоро арт форма, креативно занимание, хоби, начин да изразиш себе си, ако щете.

Вижте още: Умната кухня може да вдигне с 50 000 евро цената на новия дом

Като такова готвенето е отражение на нашата собствена действителност – неделима част от бита ни, но и неизбежно повлияно от обективната реалност, в която живеем. Именно поради тази причина технологиите, които днес са неразделна част от ежедневието ни, променят начина, по който приготвяме храната си. Някои елементи от този процес на еволюция са ясно видими – днес масово използваме по-прецизни и хай тек кулинарни инструменти, разполагаме с повече и по-подробна информация за хранителните и диетичните качества на продуктите, с които готвим, което ни помага да ги съчетаваме по по-ефикасен и здравословен начин.

В други отношения технологиите трансформират изкуството за приготвяне на храна доста по-незабележимо, неусетно „пенсионирайки“ елементи от кулинарията, които нашите родители са възприемали като неделима част от това занимание само преди две или три десетилетия.


Кулинарната интернет революция


Кога за последно видяхте някой да готви по рецепта от готварска книга? Говоря за онези големи, опърпани томове, които бяха задължителен аксесоар в кухнята на всяка домакиня през 70-те и 80-те години на миналия век?

Днес тези тромави и неудобни за използване „инструменти“ са изцяло изместени от таблети и/или смартфони – което е по-удобно и подръка.

Предимствата на модерните смарт устройства като основен източник на рецепти са много и несъмнени. Намирането на конкретни методи за приготвяне на едно или друго ястие е несравнимо по-бързо и удобно – дори вече не ни се налага да пишем в полето за търсене на Google – достатъчно е да кажем „мусака“ на търсачката и тя ще ни зарине с резултати за най-различни рецепти.

Ако срещате затруднения при приготвянето на по-сложните кулинарни чудеса, интернет изобилства и от визуални помагала, детайлно илюстрирани с подходящи фотографии или направо видео уроци, проследяващи подробно процеса на приготвяне на съответната храна.

Десетките кулинарни блогове и форуми позволяват лесно да разменяте рецепти с други фенове на готвенето, бързо да потърсите съвет или просто нови идеи за приготвянето на различни ястия.

Ако пък желаете да се усъвършенствате в тънкото изкуство на кулинарията, пак в уеб ще откриете стотици лесно достъпни видео уроци, засягащи всевъзможни елементи от методите за нарязване на продуктите до начините за приготвяне на различните видове храна.

Казано накратко – интернет превърна кулинарията от изкуство, достъпно за малцина, в масово занимание, което е по силите на всеки, склонен да отдели малко време и старание, за да се научи да готви добре.


„Смарт“ в кухнята


„Умните“ кухненски уреди далеч не са от вчера, но едва през последните години високите технологии действително навлязоха масово в домовете ни и станаха достъпни за широк кръг потребители.

Днес едва ли има много хора, които да се впечатляват особено много от интелигентни фурни, разполагащи с вградени програми за приготвянето на различни ястия или смарт хладилници, които следят автоматично сроковете на годност за съхраняваните в тях продукти.

Но дори „най-умните“ кулинарни уреди непрекъснато поумняват. Продукти като Intelligent Oven от June например впечатляват с находчивост.

Компанията предлага уникална минифурна от бъдещето, която разполага с вградена камера и изкуствен интелект, който безпогрешно разпознават вида на приготвяната храна. Съответно фурната реагира адекватно, като автоматично избира най-подходящото време и температура за приготвянето ѝ.

Според създателите ѝ Inteligent Oven е само началото в радващия се на непрекъснато растяща популярност сегмент от „умни“ кухненски уреди от следващо поколение.

На пазара вече се предлагат например „умни“ тигани, които разполагат с вградени сензори, които сигнализират, ако храната ви е на път да прегори или ако просто не се готви при подходящата температура.

Да не говорим за причудливи, но изключително находчиви идеи като AeroGarden Harvest Elite WiFi  – минихидропонна „ферма“, в която да отглеждате ваши собствени, пресни подправки, или Eggminder – „умна“ поставка за яйца, свързана с вашия мобилен телефон, която ви показва в реално време точно с колко яйца разполагате в хладилника.

 

ИИ хранене


Друг изумителен нов аспект от модерната кулинария е резултат от бурното развитие на ИИ технологиите през последните няколко години. Днес лесно можете да намерите десетки различни приложения, които могат с един „поглед“ да оценят хранителните качества на всеки продукт и да ви помогнат да подберете максимално здравословна комбинация, съобразена с вашия индивидуален калориен баланс.

Нещо повече – невероятно интелигентни приложения като Vay Sports, GymFitty и Yoganotch могат почти изцяло да заместят всеки персонален фитнес треньор. Те използват комбинация от съвременни технологии за разпознаване на изображения, сензори за движение и машинно обучение, за да следят дали се движите и храните по максимално подходящ начин.

По този начин те ви помагат по-лесно да достигнете фитнес целите си само с помощта на мобилния си телефон.