Едно от новите неща, които виждаме на MWC 2017, е присъствието на автомобилни компании. Ако за CES това вече изглежда напълно нормално, то най-голямото шоу за мобилни технологии на планетата за първи път се радва на подобно внимание от тази индустрия. По всичко изглежда обаче, че това е само началото на една нова тенденция.

Най-видимото присъствие е това на Peugeot, която представя за първи път концептуалния автомобил Instinct. С него компанията демонстрира партньорството си със Samsung Artik Cloud платформата за IoT свързаност, която събира данни от умни часовници, смартфони, социални мрежи и къде ли още не. Поставяйки “шофьора” в центъра, Peugeot използва всички възможни източници на данни, за да направи профил за потребителите. Колата има възможност за два автономни и два активни режима, които могат да се активират според нуждата и желанието за контрол към момента. Управлението на колата се влияе от данните, събрани от другите устройства, като например след тежка тренировка, отчетена от умния ви часовник, Instinct ще премине в по-мек автономен режим, за да ви позволи да отпочинете. Нещо повече, с времето автомобилът научава навиците и предпочитанията на собственика си и започва да се съобразява с тях, както и да предупреждава при пречки - например ако има задръстване на път за важна среща.

Визуално Instinct не оставя съмнение, че е концептуална кола, но всъщност изглежда като модел, който спокойно може да бъде на пътя. С размери, близки до Peugeot 308 хечбек, комбинира остри ъгли и извивки с цветни светлини при предната решетка и задните фарове. Огромните колела с пет спици придават много “тежко” присъствие на автомобила, докато дребни детайли като светещата предна емблема при работа в автономен режим показват вниманието в дизайна.

Интериорът е изчистен и с акцент върху огромен екран и т.нар. i-Device. Това е малък контролер, подобен на мишка, който служи за промяна на режимите на работа. Седалките са направени от 3D материал, който се настройва според тялото на пътника, като основата им е неподвижна. Peugeot казва, че интериорът е движен от идеята, че трябва да осигури пространството, необходимо за заниманията на пътниците в един автономен автомобил.

Цялостното усещане от Peugeot Instinct е смесица от футуризъм и съвременност. Реално погледнато, всички технологии в концептуалния автомобил съществуват и днес под някаква форма. На практика обаче от компанията казват, че едва ли ще видим нещо, близо до Instinct, преди 2025 г.