Времето, когато Samsung представяше безброй модели всяка година, остана в миналото. И за добро. Днес компанията е по-рафинирана, по-съсредоточена и с портфолио от смартфони, в което фокусът пада основно върху три серии - J, A и S. Всяка от тях има своя набор от устройства, като по този начин корейският производител обхваща пазара изцяло. Пазар, който е изключително конкурентен във всяко свое ниво - от най-бюджетните до най-скъпите устройства. Благодарение на това напоследък виждаме все по-добри модели в средния клас, които носят част от ДНК-то на по-скъпите си събратя. Новите Galaxy A са именно такива модели.

 

 

И като говорим за дизайн,

няма как да не започнем от именно от това. Независимо дали ще изберете по-малкия и компактен Galaxy A3 или по-големия A5, ще получите материали, за които доскоро смятахме, че са запазени само за онези телефони, които наричаме флагмани.

И именно дизайнът, но и удобството от него са сред първите неща, които привличат към новите модели Galaxy A. Комбинацията от стъкло и метал остава сред най-успешните, когато говорим за висококачествени материали в смартфон. Така луфтовете и чувството за липса на здравина остават далеч в миналото. Тук имаме добре комплектовани и удобни устройства благодарение на леко заоблените към профилите стъклени гърбове, спиращи в металната рамка. От другата страна предният 2.5D панел е предприел същия път и отново достига до металната рамка чрез лека извивка. И двата стъклени елемента са Gorilla Glass 4, което трябва да осигури нужната здравина и издръжливост на надраскване. Но съветът ми е все пак да внимавате - независимо от здравината, говорим за стъкло. Без изненади материалът е и естествен магнит за отпечатъци, но това е нещо, с което вече трябва да сме свикнали.

Galaxy A3/Galaxy A5 2017 имат защита от вода и прах, засвидетелствана от сертификата IP68

Промените в дизайна спрямо предишното поколение обаче не свършват тук. Основната камера вече е прибрана изцяло и липсва малката издутина, която виждахме в серията Galaxy A преди година. Освен това Home бутонът, в който е вграден сензорът за пръстови отпечатъци и при двата модела, точно така - дори Galaxy A3 2017 си има такъв, - е по-компактен и приятен за използване. Интересно е и решението на компанията да измести говорителя. Той напуска най-долния профил, за да се пренесе на десния - точно над бутона за включване и изключване. В новата позиция, макар и нестандартна, има логика - сега дори при игра и консумация на видео няма да запушвате източника на звука. Самият говорител е достатъчно силен, без да впечатлява прекалено.

От дясната страна ще откриете бутоните за контрол на звука, а на долния профил е още нещо ново - портът USB Type-C. Но ще побързам да ви успокоя - 3.5 мм жак също е тук. И двете устройства имат слот за microSD карта памет, както и IP68 сертификат за водо- и прахоустойчивост. Това е нещо изцяло ново за компанията и нещо, което приветствам - удобството е наистина сериозно. Още едно нещо, с което бързо се свиква и няма да се притеснявате дори да влезете под душа с телефона.

Рамките около дисплеите на двата модела са минали на диета спрямо предшествениците им и вече са по-тънки, отваряйки възможност да са наистина по-удобни в ръката.
Всъщност визуално можем да открием основната разлика между A3 и A5 в размерите. По-малкият идва с вече позабравения 4.7-инчов екран в Android сегмента, което ще допадне на потребителите, които търсят наистина компактно решение. A5 от своя страна има 5.2-инчов дисплей. И двата поддържат Always On функцята, която дебютира с Galaxy S7 преди година и която за мен е истинско удобство. Най-общо тя оставя постоянно включен часовник (календар или картинка) на дисплея, както и показва наличните уведомления и дори когато слушате музика, имате достъп до бързи контроли (чрез двойно почукване върху прекия път). Това става със съвсем малка жертва от страна на батерията, тъй като AMOLED дисплеите могат да захранват само отделни пиксели.

 

Останалите разлики, ще потърсим в хардуера.

4.7-инчовият дисплей на Galaxy A3 е с HD резолюция и именно екранът е това, от което бих искал повече. От гледна точка на цветове и яркост Super AMOLED панелът осигурява познатите ни добри нива, но HD резолюцията се забелязва, особено когато четете текст. Все пак диагоналът не е прекалено голям, за да развали цялостното усещане, но от следващата година със сигурност ще очакваме за Full HD резолюция. Именно такава откриваме в Galaxy A5. И разликата бързо се забелязва - изображенията и текстът са много по-гладки, а по-голямата площ се възползва по-добре и от някои от софтуерните функции, като например работата с две приложения едновременно.
Под капака “петицата” отново излиза с едни гърди напред, като най-сериозна роля за това има повечето RAM - 3 GB за сметка на 2 при по-малкия модел. Процесорите са 8-ядрени, като малко по-бързият е Exynos 7880 на 1.9 GHz, а “тройкта” идва с Exynos 7870 на 1.6 GHz. По отношение на вътрешната памет отново имаме разлика - 32 GB срещу 16 GB. Последната е за Galaxy A3 и откровено днес е недостатъчна, но пък на помощ може да ви дойде споменатият слот за microSD карта памет, наличен и при двата модела (до 256 GB).

Съвсем очаквано конфигурацията на Galaxy A3 е достатъчна, за да осигури плавна работа при боравене с няколко приложения, а навигацията из менютата е бърза. При по-тежките програми и игри обаче се наблюдава очаквано падане в скоростта и се усеща, че все пак работите с телефон от среден клас. Все пак потребителите, които търсят такова устройство, трябва да са готови за подобни ситуации. Всъщност останах приятно изненадан от по-големия Galaxy A5. Освен добрата работа при ежедневната употреба на социални мрежи, браузър и камера, телефонът се справи и на много добро ниво с игри като Asphalt 8.
Отлични думи мога да изкажа и за батериите на двете устройства, които без никакъв проблем ще изкарат цял ден, а дори може и да прескочите във втория, но това вече зависи от потреблението ви. Капацитетът на Galaxy A3 е 2350 mAh, а този на батерията на “петицата” - 3000 mAh, като поддържа и бързо зареждане. Буквално за 15-ина минути ще получите 30% заряд.

 

Софтуерната страна на нещата

И двата модела идват с вече леко поостарялата версия на Android 6.0, но към нея е добавена по-новата премяна на TouchWiz, интерфейсът на Samsung, наречена Grace UX. Добрата новина е, че нещата тук се развиват добре. Може би за почитателите на чистия Android TouchWiz все още изглежда като “кожата”, която задушава мобилната операционна система на Google, но това е все по-малко валидно. Android в телефоните на Samsung изглежда по-изчистен и подреден, а допълнителните функции и приложения се свиват до само по-полезните. Все още има дублиращи се програми като галерия и браузър, но пък има и редица полезни софтуерни функции. Освен пословичното разделяне на екрана, което дебютира дори в чистия Android с Nougat, вече е налична защитената папка Security Folder, в която да съхранявате важни файлове и дори програми, заключени и зад пръстов отпечатък. Функция, която също използвах често, е филтърът за синя светлина, който прави четенето вечер по-щадящо за очите. Друга функция, която идва директно от Galaxy S7, е Game Launcher. Тя не само събира игрите ви на едно място, но и имате възможност да ограничите уведомленията, докато играете, да записвате играта си или да заключите сензорните бутони.

Приятно изчистен е и интерфейсът на приложението за камерата. Можете да го пуснете с двойно натискане на Home бутона или през иконката. В него чрез приплъзване отгоре надолу сменяте камерите между предна и основна, вляво се намират режимите, включително и Pro режим, който обаче има разочароващо малко възможности, сред които ISO и баланс на бялото. Отдясно пък са различни филтри. За съжаление моделите все още не поддържат автоматичен HDR, така че ще трябва да го включите допълнително, и то след отиване на прозореца за режими. Това отнема прекалено много време. Новост е възможността да извадите плаващ бутон за правене на снимка с предната камера, който ще ви улесни в селфитата.

 

И камерите

Galaxy A3 2017 идва в конфигурация от 8 MP предна и 13 MP основна камера. И двете имат бързи бленди f/1.9, които пропускат повече светлина за по-тъмните моменти от денонощието, и записват Full HD видео. Липсва оптична стабилизация, като кадрите при добра светлина са задоволителни, а шумът е максимално притъпен. Селфи камерата осигурява също прилични кадри, въпреки че би ми се искало да има повече детайли.

Galaxy A5 2017, от своя страна, има по-сериозни сензори - и предният, и основният са по 16 MP и също с бленда f/1.9 за повече светлина. Основната камера разчита на фазов автофокус, но не може да записва видео в 4K и няма оптична стабилизация. Качеството на изображенията е добро, с ниски нива на шум. Цветовете са достатъчно наситени, а динамичният обхват е напълно задоволителен, въпреки че може да попаднете в ситуации, в които балансът ще е нарушен. При ниско количество светлина се появява повече шум, но всичко е напълно в границите на нормалното.

Благодарение на повечето пиксели предната камера има нужното количество пиксели, а от Samsung са добавили и софтуер, който засича по-тъмната среда и добавя още яркост към снимката, за да направите по-светли селфи снимки.

Три примера, които можете да видите в пълна резолюция:

 

ДНК на флагман

Samsung Galaxy A3 и Galaxy A5 2017 не са флагмани, но със сигурност можем да ги възприемем като олекотени версии на върховите модели на компанията. Разположени в средния ценови клас, те залагат не само на дизайна, но и на някои интересни възможности и на батериите си. “Петицата” излиза крачка напред благодарение на по-добрия си хардуер и добрата си работа, но Galaxy A3 също ще намери своите почитатели в лицето на потребителите, които търсят по-компактно и добре балансирано решение.