Ако следите технологичния пазар по-отблизо, би трябвало да сте забелязали, че в последните няколко години смартфоните с две SIM карти стават все по-добри, без значение от ценовия клас. Преди известно време доказахме това с двата Duos модела на Samsung, а сега е време за новата Multiphone линия на Prestigio. Трите устройства в нея използват Android и разполагат с два слота за SIM карти, като разликата между тях е основно в големината на дисплея. Още видео ревюта, като настоящето можете да видите тук, а сега ще обърнем внимание на флагмана в семейството - Multiphone 4300 DUO, който обединява двусимова функционалност, Ice Cream Sandwich и огромен 4.3-инчов тъчскрийн


Видео


Дизайн и изработка

Multiphone 4300 DUO е с размери 127х68х11 мм. Предната част на корпуса е заета почти изцяло от 4.3-инчовия дисплей, повърхността над който е изработена от пластмаса, но доста успешно създава усещане за стъкло и изпълнението на жестове, били те с един или два пръста, е плавно и бързо. Под екрана са разположени четири капацитивни бутона, които събудиха известна доза учудване в нас - 4300 DUO използва Android 4.0, който има нужда от три бутона, но екипът на Presigio е предпочел да запази конфигурацията на Gingerbread. От друга страна е интересно, че 3.5-иночвият модел на компанията Multiphone 3500 DUO е с Gingerbread, а разполага с трите ICS бутона. Макар и странна, тази конфигурация не затруднява употребата ни най-малко. 

Задният панел е изработен от мека на допир пластмаса с грапава текстура, правеща захвата по-удобен. Бутонът за включване, изключване, заключване и отключване се намира върху горния профил и е относително малък, но се открива лесно с пръст, тъй като не е равен с корпуса. Отдясно пък са разположени бутон за бърз достъп до камерата и двупосочен контролер за звука. Налична е и фронтална камера над дисплея.

Обобщено: Prestigio Multiphone 4300 DUO е изключително лек и удобен за използване смартфон с класически дизайн, който би допаднал на различни типове потребители. 

 

Дисплей

Дисплеят на 4300 DUO е 4.3-инчов и с резолюция от 800 х 480. Поредната изненада от толкова достъпно устройство е, че матрицата е IPS. Качеството на възпроизведеното съдържание е едно от най-добрите за този клас, които сме виждали, зрителните ъгли също не разочароват. Черният цвят, който е един от основните проблеми на LCD панелите, се възпроизвежда коректно.  

 

 

 

 

Прочетете повече за софтуерната страна на 4300 DUO на следващата страница.

Софтуер и производителност

Prestigio Multiphone 4300 DUO използва почти немодифицирана версия на Android. Както споменахме във видеото, дизайнерите на компанията са променили само част от иконографията и са добавили бързи контроли в лентата с нотификация. Последните са налични и в чистия Android 4.2, за който може да прочетете повече тук. 

Ice Cream Sandwich работи изключително плавно и без лагове или крашове. Хардуерът на 4300 (1GHz процесор и 512 MB RAM) е повече от достатъчен за това, но някои конкурентни производители предпочитат да не актуализират устройства с подобни параметри, защото техните софтуерни скинове биха понижили производителността. Именно затова екипът на Prestigio е избрал да предостави на потребителите си чистото Android изживяване. 

При първото стартиране на устройството получавате предложение за автоматична инсталация на няколко приложения, които са универсални и биха били полезни за повечето потребители. Те включват офис пакет, Angry Birds и приложението за четене на електронни книги на Prestigio. То е конкурент на iBookstore, Google Books и Kindle и предлага наистина богат избор, включително на български заглавия. Четенето на книги на дисплея на 4300 DUO е приятно, а настройките позволява да го адаптирате към вашите предпочитания.  

Батерия

Животът на батерията, чиито капацитет е 1500mAh, е стандартен за подобен тип смартфон и се справя спокойно с два или дори три дни умерена употреба или пълен ден при тежко натоварване. 

Имайте предвид, че, както неведнъж сме споменавали, тестването на смартфон за около седмица няма как да даде напълно обективна представа за действителния живот на батерията. 

Останалите модели от серията

По време на тестовия период
имахме шанса да използваме и Multiphone 3500 DUO и Multiphone 4040 DUO. Първият има 3.5-инчов дисплей и използва Android 2.3 Gingerbread, докато вторият е 4-инчова версия на 4300 DUO с идентичен хардуер, така че текстът на ревюто до огромна степен се отнася и за него. 

3500 DUO е най-достъпният модел от серията и, въпреки шокиращо ниската си цена, също работи изключително плавно и бързо, справяйки се с всички приложения, които инсталирахме. Тук е и моментът да споделим, че инженерите на Prestigio са ускорили анимациите на Android, което прави работата още по-бърза. 

Ето и конкретните цени на моделите: Prestigio 3500 - 199 лв., Prestigio 4040 - 269 лв., Prestigio 4300 - 299 лв.

 

Prestigio 4300 DUO е един от най-добрите смартфони с две SIM карти в достъпния ценови клас, които сме тествали. Дори да не се нуждаете от използване на две телефонни линии едновременно, устройствата от линията MultiPhone са чудесни бюджетни Android смартфони.