През последната седмица оставях смартфона си вкъщи, когато излизах. Замених го с HTC Flyer и първия стар телефон, който грабнах от чекмеджето с бракувани джаджи. Няма как да не отбележа, че 7-инчовият таблет надмина очакванията ми значително. Въпреки това някои от основните ми опасения се оказаха напълно резонни. Най-важната страна на Flyer е, че той е различен - един от малкото продукти, които се отличават сред морето от еднакви Android таблети. Начинът, по който той постига това, не е просто козметичен, а добавя значително количество функционалност. С неговия стилус можете да вършите задачи, които с всеки друг Android таблет са просто невъзможни. 

 

Видео


Аксесоари в пакета

В Европа имаме късмет, че Flyer се продава заедно с най-важния си аксесоар - стилуса. В някои американски вериги той се предлага отделно.

Освен страхотно изглеждащия писец в кутията ще откриете още красиво и добре изработено бяло кожено калъфче, стандартните слушалки на HTC, USB кабел за връзка с компютър и зарядно устройство, а не просто ел. адаптер за USB кабела.

Последното е доста полезно. Ако трябва да сме откровени, не сме големи фенове на противоположната тенденция, наложила се сред повечето съвременни хай-енд джаджи. 

 

Корпус и изработка

Като цяло сме повече от доволни от изработката на Flyer. Задната част на корпуса е от едно масивно парче алуминий - тенденция, наложена от MacBook лаптопите на Apple преди няколко години. Това осигурява както отлична здравина, така и красив индустриален дизайн. Там, където би трябвало да държите устройството в хоризонтален режим, има две пластмасови капачета (долното/дясното не се маха, макар да създава такава илюзия), които са единствените потенциално проблемни зони на Flyer. Повечето актуални устройство на HTC следват тази концепция, а и пластмасовите зони помагат за по-удобен захват. Въпреки това те продължават и отпред и според мен биха могли да се разхлабят или дори счупят след по-дълга употреба. Това обаче са само догадки. Капачетата на моя втори смартфон, HTC Desire HD, например не са помръднали след почти година използване. 

 

Хардуер и производителност

Flyer използва едноядрен процесор с тактова честота 1.5 GHz и разполага с 1 GB RAM памет, а за графично интензивните задачи се грижи Adreno 220 видеоускорител. През седмицата с Flyer не усетих нито едно забавяне, анимациите и транзициите са напълно гладки, а случаите, когато някое приложение се затворя неочаквано, могат да се преброят на пръстите на едната ви ръка. Стига да сте землянин и да не сте претърпели тежък инцидент. 

Вградената памет е 16 GB, но таблетът има слотове за microSD карта памет и SIM карта. Последната може да се използва за мобилен интернет и изпращане на SMS-и, но има и хак, който позволява да водите разговори. Последното обаче не сте чули от мен.

Дисплеят на Flyer е 7-инчов, LCD и с резолюция 1024 х 600 пиксела, а за силата на подсветката се грижи сензорът за осветеност. Екранът изглежда супер, но не и повече. Сравнен с S-AMOLED+ дисплея на Samsung Galaxy S II или IPS панела на iPhone 4, разликата е очевидна както откъм яркост и контраст, така и откъм пикселна гъстота. Горното сравнение обаче е безсмислено, защото става въпрос за смартфони. Ако сравним Flyer със Samsung Galaxy Tab или моделите на Archos например, предложението на HTC е значително по-добро.

Всъщност Flyer е най-добрият 7-инчов таблет, който можете да си купите в момента. Всички причини за това ще обобщя в заключението.

 

Под дисплея са налични стандартните за Android 2.* бутони Home, Menu и Back, като Search липсва. Интересно е, че вляво на дисплея има втора тройка бутони, предназначени за работа в хоризонтален режим. 

Камерите на устройството са 5 MP и 1.3 MP, но въпреки че спецификациите им изглеждат добри, истинските резултати от тях не са особено сполучливи. Това обаче е така и при iPad 2 и повечето други таблети - все пак този клас устройства не е предназначен и удобен за правене на снимки и видео. 

Високоговорителите са учудващо силни, а ниските честоти могат да се чуят, което е рядко срещано явление сред съвременните мобилни устройства. Звукът на HTC Flyer определено заслужава адмирации. 

Уголемен смартфон?

HTC Flyer използва Android 2.3 Gingerbread. Имайте това предвид, преди да изберете таблета и ако все пак искате да си го купите, не забравяйте, че 2.* версиите на платформата на Google не са предназначени за таблети. Самият Android екип обяви, че всички таблети, които не използват 3.0+ Honeycomb са по-скоро уголемени смартфони. Това до голяма степен е вярно, но носи не само негативи. Да, Flyer използва 2.3, но разработчиците на HTC са се постарали да пригодят много от приложенията за по-големия дисплей, а самият интерфейс също не изглежда изкуствено надут, за да запълни допълнителните пиксели. Друг плюс на версиите на Android за смартфони е, че те са по-оптимизирани и следователно по-бързи и стабилни от Honeycomb. Все пак нестандартната резолюция на дисплея кара някои приложения от Android Market да изглеждат гротескно, но всички, които изпробвахме, бяха използваеми. 

На всички е ясно, че бъдещето е в Android Ice Cream Sandwich. Ако трябва да съм честен, в момента бих избрал таблет с Honeycomb като Asus Eee Pad Transformer или Samsung Galaxy Tab 10.1. Всъщност бих предпочел iPad, но това е съвсем друг въпрос. 

Накратко: това, че Flyer използва версия на Android за смартфони, не е толкова голям проблем и далеч не прави работата с устройството трудна или неприятна, както много от вас вероятно смятат. 

 

Android и Sense

Ако сте разглеждали HTC Sensation, значи имате доста добра представа как изглежда интерфейсът на Flyer. Някои приложения, както споменах, са оптимизирани за по-големия дисплей. Във видеото може да видите, че Twitter, мейл и Google Reader клиентите се разделят на две колонки в хоризонтален режим. Същото прави и музикалният плейър, а браузърът също е значително променен, което води до по-приятно изживяване при работа с Flyer. 

На началния екран има място за наистина много уиджети и преки пътища, което аз не използвах, защото имам навик да работя само с приложения и намирам самата концепция уиджети по-скоро за излишна. Направи ми приятно впечатление, че дори когато разположите много уиджети, таблетът продължава да работи бързо и плавно. Препоръчвам обаче да не използвате живи тапети - те продължават да действат зле и на производителността, и на батерията. 

 

Flash възпроизвеждането в браузъра работи добре. Добре е точната дума - видео ниска резолюция се възпроизвежда чудесно, но по-големи от 720p резолюции карат Flyer да се запъхти.

 

 

Не всички активни Flash приложения (такива, които имат бутони и плъзгачи) работят както трябва, а батерията буквално бива изсмукана от технологията на Adobe. Хубаво е, че има опция сами да избирате кои Flash елементи да се зареждат и кои - не. Препоръчвам ви да изберете нея, вместо тази за пълно зареждане, за да работи таблетът ви по-бързо и по-дълго. 

Останах леко разочарован от недостатъчно добрата работа по българската локализация. Преводът на интерфейса е изпълнен с по-скоро машинно, а не контекстуално интерпретирани фрази, а клавиатурната подредба на практика е руска. Вторият проблем, разбира се, можете да решите с алтернативна клавиатура от Android Market. 

 

Стилусът

Един от основните фактори, който би трябвало да ви накара да изберете Flyer, е наличието на стилус. Писецът (официален превод в менютата) работи с една батерия и няма нищо общо с резистивните или капацитивните стилуси, които вероятно сте използвали. 

Устройството не се използва за навигация из менютата, а за писане и рисуване. Достатъчно е да докоснете писеца до дисплея, за да направите скрийншот и да започнете да творите върху него. Към двете тройки бутони и има четвърти, който извиква менюто с опции за стилуса - повече за цялостната му работа можете да видите в горното видео.

Flyer разбира с каква сила натискате и това се отразява на дебелината и наситеността на линията, която оставя стилусът. Други места, където можете да се възползвате от неговата функционалност, са приложенията за четене на книги и водене на бележки. Второто - предлага страхотна интеграция с Evernote, така че записките ви няма да останат на таблета, а докато пишете и рисувате, можете да записвате и всичко, което се чува около вас, благодарение на вградения микрофон.  Идеално по време на лекции или презентации. Можем да обобщим, че екипът на HTC се е справил брилянтно. 

 

Заключение

Като цяло работата с Flyer за мен беше приятна и този 7-инчов красавец сериозно ме накара да обмисля да си купя таблет. За мен той е идеалното средно звено между смартфона и лаптопа ми. Дори усетих как вкъщи винаги посягам към него, когато трябва да проверя нещо, да пратя бърз мейл, да си почина с YouTube видео или Angry Birds и дори да свърша малко работа. 

Самият аз обаче бих изчакал за HTC Puccini, който ще бъде представен съвсем скоро - нямам търпение да видя интеграцията на стилус, HTC Sense и Android Honeycomb. Цената на HTC Flyer също така е сравнително висока. Няма как да не отбележим, че iPad 2 струва с няколкостотин лева по-малко. 

 

 

Плюсове:

- наличие на стилус

- добре изработен корпус, удобен захват

- бърз и стабилен софтуер

- издръжлива батерия

- предната камера работи със Skype


Минуси:

- Android за смартфони

- пластмасовите капачета може да се разхлабят след време

- недостатъчно добра българска локализация

 

 

Тагове: