Нека не се залъгваме – бъдещето на музикалната индустрия се крие в нашумелите музикални стрийминг услуги, каквото и да казват артистите, защото всички знаем, че нямат те думата, а лейбълите. Точно това са хората, които определят музикалния дневен ред, те определят и правилата на играта при стрийминг програмите, както и крайните цени. Така на фирми като Spotify, Rdio и Beats Music им остава само възможността да се конкурират на пазара чрез специфични функции, отличителни маркетингови стратегии и диференцирани подходи при представянето на нова музика на феновете, тъй като с цените могат минимално да играят.

В нашата страна не оперират много музикални услуги, като причините за това са много. От една страна, договорките между правоносителите, лейбълите и стрийминг компаниите са тежки и пипкави. От друга страна, България не е известна с желанието си да плаща за съдържание. В държава, където пиратството е единственият възможен избор от потребителска гледна точка, конкуренцията става доста трудоемка. Въпреки това след идването на Spotify в България миналата зима се наблюдава промяна в потребителските навици по отношение на музиката и съответно философията на плащането за нея. Това води до извода, че при нас може да се наложи само безплатният или фриймиум модел. Използвам почти всички налични музикални услуги, включително iTunes Radio, Spotify, Rdio, Deezer, iHeartRadio, SoundCloud, Pandora BeatsMusic и 8tracks, въпреки че повечето от тях не са налични на българска земя. Това е и причината да реша да ви представя функционалните и ценовите предимства и недостатъци на наличните за нас музикални стрийминг услуги.

 

Spotify

Източник: Elliott Feldman

Източник: Elliot Feldman/Flickr

 

На първо място, разбира се, трябва да разгледаме пионера на пазара на музикалните услуги – Spotify. Шведската компания наскоро се похвали с 40 милиона активни потребители, от които цели 10 милиона плащат за премиум абонамент. Услугата предлага on-demand стрийминг, което означава, че можете да слушате което искате парче и който искате албум, при това напълно безплатно. За сравнение услугите Pandora и iHeartRadio предлагат само персонализирани радиостанции, които избират вместо вас какво да слушате на база предишно слушани парчета. През април услугата промени изцяло визуалната си идентичност и премина към черния цвят на всички платформи. Това не се хареса на някои потребители, но на мен ужасно много ми допадна, защото изглежда по-модерно и свежо.

 

spotify Screen

 

Предимствата на Spotify са, че предлага напълно неограничен и безплатен on-demand стрийминг, персонализирани радиостанции, тематични плейлисти, разработвани от музикален редакционен екип, както и достъпност на почти всички възможни платформи. Цената на премиум абонамента също е голямо предимство – само 5 евро. За сравнение Spotify таксува 10 евро/долара/паунда в други страни. Като недостатък мога да изтъкна липсата на някои изпълнители от каталога, но дали това е недостатък за всеки зависи, от музикалните му предпочитания. Ще разочаровам поп фолк феновете: музикалният каталог на Пайнер не присъства в Spotify, така че ще трябва да се задоволите само с Ара Мюзик. А за останалите не се притеснявайте, почти всичко от световната сцена го има в шведската платформа.

 

Предимства: ниска цена (5 евро/месец), огромен каталог, on-demand стрийминг, възможност за неограничено слушане с реклами, дълбоко внедрен Facebook, възможност за офлайн слушане (само премиум). 

Недостатъци: липсват много български песни

Платформи: Android, iOS, Mac, Windows, Windows Phone, BlackBerry, Nokia, Sonos, уеб, мобилен уеб

Deezer

Deezer

Източник: Pierre Metivier/Flickr

 

Френската музикална стрийминг услуга не е нещо ново на пазара, а в България се предлага от доста време, но никой така и не разбра. Миналата година се вдигна огромен медиен шум с влизането на Spotify на пазара, но нито един технологичен журналист не поясни, че конкурентната Deezer е достъпна в България от доста време. Услугата е абсолютно аналогична по отношение на функциите на шведската, но цената й е по-висока по необясними за мен причини. Deezer предлага on-demand стрийминг, неограничено слушане през уеб за безплатните акаунти и лимитирани функции (Flow и Radio) през мобилните устройства. На потребителите се предлага възможността да организират плейлисти, да запазват албуми и песни в колекция, да слушат готови тематични колекции от други потребители и да коментират албумите на любимите си артисти. По отношение на музикалния каталог не съм забелязал някакви отличителни и значими разлики със Spotify.

 

deezer screen

 

Предимства: възможност за неограничено слушане през уеб безплатно, огромен каталог от музика, възможности за офлайн слушане (само с премиум). Можете да си качите в облака на Deezer собствени песни, които да слушате на устройствата си. 

Недостатъци: липсват някои български изпълнители, цената за премиум абонамент е висока (7 евро/месец), ограничена функционалност на PC/Mac приложението.

Платформи: iOS, Android, Windows, Mac (beta), уеб, мобилен уеб

8Tracks 

8tracks

Източник: Lorien Sequera/Flickr

 

8Tracks е интернет “радио”, но не в пълния смисъл на думата. Услугата се различава много от такива като Spotify, Rdio и Deezer. Платформата позволява на потребителите да създават собствени плейлисти, съдържащи минимум 8 песни, които след това могат да бъдат споделяни по социалните мрежи или в платформения профил и респективно слушани от други потребители. Потребителите могат да добавят песните чрез линкове от SoundCloud или YouTube. Търсенето на музика става или директно с ключова дума, или чрез съчетаване на няколко жанра/настроения/артисти. Например: можете да си намерите плейлиста, която отговаря на следните критерии: chill-bass-indie, като по този начин се постига една широка персонализация на музиката. Услугата е напълно безплатна с реклами, като при желание те могат да бъдат премахнати на цена от 4.16 долара на месец (25 долара за шест месеца).

 

8tracks screen

 

Предимства: ниска цена за премиум абонамент, силна персонализация на музикалното съдържание, плейлисти, създавани от реални хора, а не от машини, както и възможност за слушане на чужди плейлисти (предлага се и от Spotify и Deezer).

Недостатъци: не можете да слушате точно определен артист, точно определена песен или албум, а трябва да разчитате на вкуса на другите. Не съществува офлайн опция. 

Платформи: iOS, Android, BlackBerry, Xbox, Windows 8, Sonos, уеб, мобилен уеб, Mac, Windows Phone, WebOS

SoundCloud

Soundcloud

Източник: Thorleif Wiik/Flickr

 

SoundCloud не е типичната музикална стрийминг услуга. Тя е на пазара много преди услуги като Spotify да станат мейнстрийм, но се различава по бизнес модел. Платформата позволява на артистите да качват свои записи (разбирайте песни), които да се слушат от потребителите. Каква е разликата с другите? Тук на артистите не се плаща за слушането (другите плащат на лейбъла всеки път, когато си пуснете една песен). Целта на услугата е преди всичко промоционална. Чрез SoundCloud може да бъде достигната голяма аудитория, като се предполага, че тя може да реши да купи песента на по-късен етап от iTunes. Така и самите потребители могат да си качват собствените записи, за да ги популяризират. Безплатният акаунт позволява напълно неограничено слушане на музика, като потребителите могат да качат общо 2 часа аудио, след което ще трябва да платят 3 евро на месец за допълнителни 4 часа или 9 евро на месец за неограничено онлайн пространство.

 

soundcloud screen

 

Предимства: възможности за слушане на промоционално съдържание, стабилен каталог от музика (особено от жанра хаус), неограничено безплатно слушане.

Недостатъци: ако артистът не е качил дадена песен, вие не можете да я слушате. Това ограничава потребителите да слушат само това, което е качено, а не целия каталог на даден изпълнител. Няма възможност за офлайн слушане.

Платформи: iOS, Android, уеб, мобилен уеб, Windows Phone

 

Разбира се, можем да споменем и YouTube, но там няма да говорим за истинска музикална стрийминг услуга (очаква се тази година да бъде представена такава). Всяка една от представените услуги има предимства и недостатъци пред другите, като от вас зависи коя ще изберете. Deezer и Spotify са почти еднакви, така че аз не виждам смисъл да се плаща повече за едно и също нещо, особено имайки предвид по-голямата потребителска база, която Spotify има. 8Tracks и SoundCloud от своя страна предлагат един иновативен подход при стрийминга, който за мен е много интересен и качествен. Най-горещо бих препоръчал 8Tracks заради страхотните плейлисти.

Коя музикална стрийминг услуга ползвате? Защо избрахте нея?

Вижте: Съвети за по-добра комуникация: електронна поща