Стив Джобс говори за „пост-РС ера”. За Google всичко е в облаците. Microsoft пък консервативно казват, че следващите десетина години са епохата на „РС плюс”. Да, всяка от трите компании, диктуващи днес модата на софтуерния пазар, има своя версия за нещата, но едно е сигурно: в задаващото се по-близко и по-далечно бъдеще нещата в този бизнес ще се променят драстично. Залогът не е никак малък, а целта е установяването на следващия доминантен модел за контрол и управление, в който централната роля на добрите стари компютри не е особено сигурна.Утрешният ден

Днес операционни системи ще откриете във всички електронни устройства, които ни заобикалят: таблети, мобилни телефони, телевизори, автомобили дори домакински електроуреди като кухненски печки и хладилници. Именно това ще е бойното поле, върху което ще се разрази следващият голям сблъсък, а участниците в него вече са ясни: Apple залагат на новата, пета версия на тяхната iOS, за Google всичко е в Android 4, а Microsoft работят с пълна пара по Windows 8.

Една от най-ясно видимите тенденции тук е постепенното заличаване на границите между традиционните РС и огромното разнообразие от мобилни устройства, нароили се през последните няколко години. Apple от доста време работи в посока сливане между iOS и настолната OS X. Windows 8 пък притежава удивително много общи черти с Windows Phone и ще може да работи дори върху ARM-базирани устройства. Унифицираният Android 4 код пък, освен че ще сближи още повече смартфоните и интелигентните интернет и мултимедийни таблети, бързо ще обедини набиращата скорост мобилна платформа на Google и Chrome OS.

 

Постепенното заличаване границите между различните компютърни устройства тотално ще промени правилата на играта за този пазар през следващите няколко години

 

Този тренд отива далеч отвъд идеята за управление с жестове на телефоните и таблетите със сензорни дисплеи. Тук вече говорим за идеи като AirPlay услугите за поточно предаване на мултимедия, предлагани от iOS, интерактивната телевизия Google TV (за която се говори, че ще бъде интегрирана в следващата версия на Android) и интеграцията на Media Center и Xbox Live! функциите в операционните системи на Microsoft.

Всичко е свързано

Днес почти всяко масово мобилно устройство притежава HDMI изход, достъп до огромна библиотека от игрално и мултимедийно съдържание, в това число и различни нови инициативи като OnLive, обещаващи да позволят отдалечен достъп до гейминг развлечения с PС качество, но без нужда от мощен РС хардуер. Нищо чудно, че много от таблетите и смартфоните включват куп опции за TV управление и дори пряк достъп до актуалните гейм конзоли. Те дори са на път да завладеят и пазара за автомобилна електроника: Saab например наскоро показа цялостна, Android-базирана система за развлечения, която ще се вгражда в техните коли, Ford използват Windows от години, а концепцията Volkswagen Microbus Bulli предлага навигационен, климатичен и комуникационен контрол с помощта на iPad.

Ролята на интернет във всичко това, разбира се, е ключова. Apple предвиждат връзката към глобалната мрежа да е във фонов режим, като всички базирани на iOS устройства и услуги автоматично (невидимо за потребителя) да съхраняват и обменят информация. Google отиват дори още по-далеч, като описват web като нова, алтернативна, виртуална реалност за работа и забавление. Microsoft пък с характерния за тях консервативен подход разглеждат онлайн средата като възможност за споделяне на данни за по-традиционните, настолни приложения.

Въпреки че изглеждат като три коренно различни подхода към бъдещето на софтуерните платформи, всички тези тенденции имат едно общо нещо: те са умишлено заплетена паяжина от услуги, а всички ние, потребителите, сме мухите, които ще бъдат впримчени в нея.

Замисълът на Apple, Google и Microsoft е повече от прозрачен. Предлагайки ни огромен масив от примамливи, интригуващи и полезни опции, те ще се постараят да ни оплетат в достатъчна степен, така че да направят прехода към алтернативна, конкурентна платформа неизгоден и скъп.

 

Бъдещето принадлежи не на една отделна софтуерна платформа, а на огромна комплексна мрежа от взаимно свързани услуги и функции, които едновременно улесняват потребителя и го обвързват в дългосрочен план.

Екосистемата на утрешния ден

Иначе казано, купувайки си (или по-точно обвързвайки се) със следващата версия, било то на iOS, било на Android или Windows, ние няма да се сдобиваме просто със следващата операционна система. Ние ще ставаме част от сложна технологична екосистема и колкото по-дълбоко навлизаме в нея, толкова по-трудно ще ни бъде да я напуснем.

Да речем, че сте инвестирали определено количество пари в електронни книги в iBook формат, купувате музика от iTunes, съхранявате информацията си в iCloud; използвате iPad, за да възпроизвеждате видео и мултимедия върху вашия Apple TV, стереото ви е всъщност iPod докинг станция, а с помощта на iPhone смартфона си управлявате климатичната система, превключвате каналите на домашния си телевизор и контролирате алармената си система вкъщи. На фона на тази мила картинка, ако утре Google предложат малко по-добра версия на всичко това, работеща под управление на Android, дали това изобщо би ви заинтересувало?

 

Следващото поколение софтуерни приложения ще са по-евтини, но и по-многобройни, взаимно зависими, непрестанно обменящи информация помежду си – разбира се, само в рамките на собствената си екосистема.

 

Разбира се, големият въпрос тук е как точно ще се промени цялостният облик на сега съществуващия бизнес модел в светлината на тези нови тенденции? Явно с утвърдения до момента пазар на операционни системи и свързани с тях приложения е свършено и това не е непременно лоша новина. Именно масовият успех на популярни платформи като Android Market и Apple Store доведе до истински срив в цените на приложенията и днес потребителите вече не са склонни да заплащат трицифрени суми в евро и долари за продукти като офис пакети например. Не и при наличието на алтернативи като Apple iWork за по-малко от 15 евро или напълно безплатния cloud-базиран Google Docs.

Това означава, че за в бъдеще компании като Microsoft, чиито годишни приходи за все още в голяма степен зависими от пазара на операционни системи и свързаните с тях приложения, ще трябва да потърсят алтернативни начини за генериране на печалба като продажба на услуги да речем. Google пък ще продължат да развиват търговията с реклами, а Apple вероятно ще се насочат по-скоро към предлагане на още допълнителен хардуер или капацитет за съхранение на данни за всички желаещи.

Обратната страна на медала

Опасността за останалите хай тек компании, въвлечени в този ОС водовъртеж, разбира се, е прекаленото обвързване с една конкретна софтуерна платформа. Какво би станало с Acer например, ако заложи на Windows 8/Windows Phone, да речем, а се окаже, че пазарът предпочита Android? Или ако прогнозите сочат повишаване интереса към Chrome-базирани мобилни компютри, а вместо това потребителите реагират консервативно и продължат да се интересуват повече от традиционни лаптопи?

 

Изходът, разбира се, е в диверсифициране на продукцията – малко Google тук, малко Microsoft там или по-малко и от двете.
Този подход не е панацея. „Скритата лимонка” при него са „патентните искове” и с нарастване обема на приложенията, предлагащи се в рамките на така наречените отворени платформи като Android и iOS, рискът от възникване на подобни проблеми расте експоненциално. Броят на съдебните дела, които различни разработчици и технологичните компании водят помежду си, се увеличава непрекъснато, а натрупването на нови и нови патенти за иновации със сходен ефект само катализират този процес.

 

Особено показателни са тежките съдебни процеси, точещи се от години между Nokia и Apple, касаещи различни мобилни услуги и приложения; исковете на Sony към LG, свързани с ключови Android патенти.

 

Въвлечени във водовъртежа на настъпващите софтуерни екосистеми, независимите хай тек компании няма да имат друг избор, освен да търсят диверсификация на продукцията си – винаги залагайки на повече от един кон.

 

Над всичко това, разбира се, виси сянката на добрите стари компютри, които, макар и поовехтели, все още не бързат да напускат сцената. Ако се вгледаме внимателно нито подходът на Apple, нито този на Google (още по-малко на Microsoft) цели изваждане на РС от уравнението. Цялостната замяна на компютрите не стои на дневен ред – по-скоро в момента наблюдаваме процес на цялостно преразглеждане на начина, по които изглежда и функционира РС платформата. Колко променена ще се окаже тя, след като бурята утихне, а пушилката от поредния титаничен OS сблъсък се слегне, все още не е ясно. Сигурно е обаче едно: компютрите и преди са преживявали подобни сътресения и са оцелявали – по-силни от всякога. Нека само си припомним за IBM OS/2, DOS и Windows.

Тагове: