Напиши думата, която търсиш и натисни Enter

Геймингът е сравнително скъпо хоби за повечето геймъри. Изисква често обновление на хардуера, ако искаме да играем най-новите игри, а и самите заглавия също достигат цени от $60, когато излизат. Неслучайно този бранш генерира повече приходи от музикалната и филмовата индустрия, взети заедно. Неговата популярност привлича все повече хора и това води до ръст в търсенето на периферия, като от първа необходимост са мишка и клавиатура. През изминалата седмица тествах Genesis Lith 400 RGB и ето какви са моите впечатления.

Ефикасна работа и качествен гейминг

Първото нещо, на което неизменно обръщаме внимание, е усещането при писане, защото, няма да се лъжем – това е изначалното предназначение на клавиатурите. Lith 400 RGB ми напомня за клавишите на лаптоп – нисък профил, почти безшумна и бутоните пропътуват изключително малко разстояние при натискане. Това е така, защото е използвана X-Scissors технология, позната ни именно от преносимите компютри. Ниският профил означава и че тази клавиатура тежи рекордните 845 грама. 

Тук е налична е и anti-ghosting функция, която позволява да се натискат до 19 клавиша по едно и също време. Някои ще кажат: „Защо ми е това, имам само 10 пръста?“. Веднага отговарям. Тази функция всъщност е много полезна, ако искаме да играем някоя игра с приятел и трябва да ползваме една и съща клавиатура. Все пак говорим за геймърска периферия. Може би заради това връзката с компютъра не се осъществява безжично – понеже все още нищо не бие добрата стара връзка с кабел. 

Не просто за красота

Може би най-хубавата част е подсветката. Всеки, който е пробвал да използва обикновена клавиатура в тъмно помещение, знае колко предизвикателно на моменти може да бъде това. Ако не искате през цялото време да се наслаждавате на шарено светлинно шоу, има 9 различни режима, подходящи за всеки вкус. Може да си изберете да остане само един цвят или да светва само при натискане на клавиш.

Клавиатурата става все по-добра с времето

Има толкова екстри, че ще ви е необходим известен период от време, за да разучите всичките и да свикнете, че ги има, за да ги ползвате ежедневно. В горната и дясна част се намира USB порт, както и жак за слушалки. Откриваме и поставка за смартфон или таблет, която, мога да потвърдя, че се справя прекрасно с тази си функция. В долната си част клавиатурата е малко по-дълга и служи като поставка за ръце. Бутоните от F1 да F12 служат за контрол на мултимедията (усилване, намаляване на звука, отваряне на калкулатор, имейл и други). И докато сме на темата, хубаво е да се спомене, че всеки бутон издържа над 20 милиона клика, което реално е страшно много време! 

Направиха ми впечатление гумените крачета, които не позволяваха на клавиатурата да се мести. Заслужава се да се отбележи и че Windows бутонът може да се заключи. Няма по-досадно нещо от това да се играе нещо и случайно да го натиснем, което да изкара менюто, а в някои случаи дори да минимизира цялата игра. Още нещо, което ще оценят геймърите, е фактът, че времето за реакция на всеки бутон е само 8 ms. Цялостният пакет бива завършен, когато изтеглите и инсталирате геймърския софтуер за продукта, който може да бъде открит на официалния сайт на Genesis. Той позволява да нагласите джаджата спрямо личните ви предпочитания. Можете да изберете вид на RGB подсветката, да конфигурирате макрота и профили, както и да конструирате собствени комбота, с които да имате предимство над опонентите.

Различното не е лошо

Доста потребители напоследък предпочитат механична клавиатура главно защото се модерни, но въпреки многото им добри качества тези периферии имат един основен недостатък – шумни са. Genesis Lith 400 RGB няма подобен проблем и като цяло има едно отлично съотношение между цената и всичките си екстри. Дори не мога да кажа, че тя е само за геймъри, понеже средностатистическият потребител също би оценил качествата ѝ. 

В заключение

Ако смятате, че е време да обновите компютърната си периферия и желаете клавиатура с подсветка, която не издава много шум и свети предизвикателно по време на игра, то тогава Genesis Lith 400 RGB е един много добър избор. Клавиатурата e налична на препоръчителнатa цена от 100 лева в партньорската мрежа, както и в по-големите компютърни магазини.

Снимки: Genesis

Вижте още: Genesis Trit 600 RGB – впечатляващо светлинно шоу (РЕВЮ)