Най-оспорваната година в света на технологиите! Хм, най-вероятно подобно нещо сме казали и за 2017 година. Преди това и за 2016-а, сигурно и за 2015-а и т.н. Това е съвсем ясен знак за смазващата динамика в сегмента на потребителските джаджи и огромното напрежение, на което са подложени производителите – да продължават да предлагат нови функции, нов дизайн, дори смело мога да кажа – ново изживяване за клиента. Но може ли тази година да бъде определена като наистина различна?
О, да! И вашият глас го доказа.

ИЗБОРЪТ НА ПУБЛИКАТА

Ако следите HiComm, вероятно сте запознати с ежегодните ни награди за най-добрите технологични продукти на пазара – HiEndEntertainment Product Awards, или за по-кратко – EPA. Ако пък не, ще ви въведа съвсем набързо.

С настъпването на есента и наближаването на края на годината в главата на всеки започва да се оформя равносметка. За нас, редакторите от HiComm, това е сигнал за предстоящия дълъг спор за най-добрите технологични джаджи от изминалите месеци. И ако трябва да съм напълно честен, това е едно от най-приятните изживявания! Ще открехна само мъничко вратата – офис. Столовете не са обърнати към компютрите, а към центъра на стаята, така че да се заформи кръг. Обикновено в ръцете на всеки има телефон или тефтер, в които да запишем случващото се. Започваме спокойно, всеки изрежда най-добрите устройства според него. Усмихваме се, когато има съвпадение, и кимаме одобрително. Готови сме да приключим и да се поздравим колко бързо сме се справили. „Ха, лесна година!“. След това поглеждаме записките. Почти навсякъде имаме повече номинирани и има толкова много нови джаджи, за които са нужни нови категории. От този момент дискусиите набират титанична сила. Така се формират категориите и номинираните претенденти, от които вие, публиката, избирате.

През миналата година намалихме категориите, като отпаднаха някои по-преходни, сред които дронове, екшън камери и очила за виртуална реалност. Искахме да достигнем до технологиите, които реално купувате, за които най-много се вълнувате и които имат най-голяма тежест за вас. През 2018 година се оказа, че това просто не е възможно – имахме нужда от още категории, но не футуристични и екзотични, а такива, които да уловят пазарните промени. Разделихме най-динамичния сегмент – смартфоните, в три категории. Завърнаха се устройства, за които, честно казано, не очаквахме да го направят (гледам с повдигната вежда към вас… таблети!), а в гейминг сегмента у нас навлезе MSI.


ГОДИНАТА НА HUAWEI

Независимо обаче какво говорим, смартфон сегментът остана най-динамичен и през тази година. Още в края на 2017-а се забеляза повишаването на цената в най-високия, флагмански клас, като днес върховите модели на Huawei, Samsung и Apple преследват цени от границата на 2000 лева. В същото време обаче всяка една от тези компании се погрижи да има флагмански модел, макар и без някои знакови функции (като сред примерите са втора камера, по-голям екран, сензор за пръстови отпечатъци в дисплея, огромно количество памет), който все пак да не гони тази цена. Това ни принуди да отделим три модела в нова категория – „Премиум флагман“, или както шеговито я наричаме „топа на топа“. В същото време запазихме категориите „Флагман“ и „Потребителски смартфон“. И вашите гласове до голяма степен са доказателство за това, което в момента се случва в сегмента – Huawei стъпи сигурно на втората позиция по световни доставки, измествайки Apple, а лидерът Samsung бележи спад в най-високия и средния клас, изправен пред сериозната конкуренция на китайските производители.
Huawei Mate 20 Pro е безапелационният победител в категория „Премиум флагман“, което бележи първия път, когато Samsung отстъпва позиции в нашите годишни награди. Mate 20 Pro събра над 50% от гласовете ви, докато Galaxy Note9 получи 31%. Останалите 17% отидоха при върховия представител на Apple – iPhone XS Max. Ако трябва да съм напълно честен, подобно класиране е логично. През 2018 година именно китайският бранд беше този, който показа най-голямо развитие в моделите си и най-вече в серията Mate. Mate 20 Pro предложи изцяло нов дизайн, първия представен 7nm мобилен чип, оборудван и с две NPU ядра за изкуствен интелект (Kirin 980), и ни показа, че сензорът за пръстови отпечатъци спокойно може да се намира под дисплея – дори в масов модел. За първи път видяхме и смартфон, който безжично може да зареди друг, стига да поддържа технологията Qi.
Samsung и Apple подобриха своите модели и ни представиха най-добрите им версии досега, но в същото време запазиха близък дизайн и сякаш най-големите изненади останаха за следващата година.
Тази промяна в потребителските нагласи се запази и в останалите две категории. При „Флагман“ победата отново отиде при претендента на Huawei – P20 Pro, но този път битката беше много по-оспорвана и сблъсъкът бе решен буквално в последния ден. Причината е сериозният списък с плюсове, които имат двете устройства, както и традиционно силното представяне на Samsung в тази категория. Все пак тройната камера на P20 Pro, която няма равна в нощните снимки, по-издръжливата батерия и може би дори интересният цвят Twilight му дадоха преднина от един процент пред Galaxy S9+ (33 срещу 32%). В същото време претендентът на корейския производител се отличи с дизайна си, изчистения софтуер и консистентната си камера с променлива бленда (първа в сегмента). Подобна битка е винаги добра за потребителите, защото показва избора, който имат.
На трето място остана iPhone XR (18%), а в едноцифрените проценти попаднаха Sony Xperia XZ3, OnePlus 6 и HTC U12+, което затвърди тенденцията за отдръпване на тези марки от съзнанието на смартфон потребителите въпреки добрите им модели. Сериозна изненада са скромните 6% за OnePlus 6, който често е сочен като най-добра алтернатива на скъпите брандове.
В категория „Потребителски смартфон“ Huawei отвява конкуренцията с 39% от гласовете с модела P20 lite, като на второ място се класира Galaxy A7, първият модел на Samsung с тройна основна камера. В класирането следват Nokia 7.1, Pocophone F1, Honor 8x и Moto G6 Plus.

ТАЗИ ГОДИНА В СМАРТФОН СЕГМЕНТА СЕ ЗАБЕЛЯЗАХА НЯКОИ КЛЮЧОВИ ХАРАКТЕРИСТИКИ – МАНИЯТА ОКОЛО ПРОРЕЗИТЕ, ЕДНА ОСНОВНА КАМЕРА Е ДОСТАТЪЧНА САМО ЗА PIXEL 3 И ИЗКУСТВЕНИЯТ ИНТЕЛЕКТ, КОЙТО ИМА ВСЕ ПО-ГОЛЯМА РОЛЯ ПРИ ОТЛИЧНИТЕ РЕЗУЛТАТИ В НАЙ-ВИСОКИЯ КЛАС.

ЗАВРЪЩАНЕТО

В миналогодишното издание на HiEnd EPA не обърнахме сериозно внимание на таблетите и умните часовници, тъй като липсваха сериозни претенденти или бяхме свидетели на състезания „с един кон“. През 2018 година се усети промяна в тази тенденция. При таблетите всички големи производители представиха модели от висок клас, които в някои отношения спокойно могат да заменят дори лаптопа. Наблягам на „някои отношения“. В тази категория отличихте Samsung Galaxy Tab S4, но комбиниран с Book Cover клавиатурата, която му дава допълнителни точки за работоспособност. Плътно зад него е Huawei MediaPad M5, който натрупа гласовете благодарение на отличния си дисплей, звук и възможността да го използвате в десктоп режим за по-висока продуктивност в движение. След тях идва и групата от други два претендента с относително близки проценти – Apple iPad (2018) с 18% и Lenovo Yoga Tab 3 Plus с 13%. Категорията „Умен часовник“ сякаш беше последният шанс Apple да грабне победа, но четвъртото поколение на Watch завърши на второ място, само с два процента разлика спрямо победителя Galaxy Watch. Моделът на Samsung се отличава с въртящия се пръстен около дисплея, който прави работата с Tizen, операционната система на корейския производител, много удобна, а работата – бърза. В същото време на трето място остана Huawei Watch, като трите модела са събрани в едва 9%, което показва и колко добри предложения имаме от тези компании, както и че потребителите залагат на моделите, които отговарят на тяхната операционна система или телефон. Останалите три часовника – Garmin Fenix 5x Plus, Suunto 3 Fitness и Fitbit Ionic, събират общо 15% от гласовете ви.

ПРИ ЗВУКA НИЩО НОВО

JBL е големият победител в двете ни категории за звук – мобилни слушалки и мобилни колонки. Производителят събра 29% при слушалките с модела JBL Endurance DIVE, с който можете да плувате, а при колонките Xtreme 2 беше дори по-безпощаден с 47% от гласовете ви. Трудно можем да кажем, че това е изненада, тъй като JBL успява да привлече вниманието не само с качествени, но и с добре насочени и издръжливи продукти. Xtreme 2 има дори отварачка за бира!

При слушалките Jabra Elite 65T и Samsung Gear IconX 2018 имат по 16%, Bose QuietContr ol 30 е с 14%, Bang & Olufsen Beoplay E8 е с 13%, а Sony WF - SP700N завършва класацията с 12%. Подобни близки резултати ни показват, че като цяло тази година силите са изравнени в този сегмент и моделите предлагат близки функционалности. Това може само да ни радва, тъй като модерните смартфони изоставят 3.5 мм жак и битката в Bluetooth сегмента означава по-добри и конкурентни модели.
При мобилните колонки обаче високият процент за JBL и отличното представяне на Sony, която е на второ място с цветната и купонджийска SRS-XB41, затвърждават силата на бранда и това да си различен. След тях са Bose Soundink Revolve Plus, UE Blast и Denon Envaya.

ТРУДЕН ИЗБОР, ПОЗНАТИ РЕЗУЛТАТИ


В относително спокойния сегмент на фотоапаратите трудно можем да очакваме големи изненади и сътресения. Нали така? Е, тази година Canon трябваше да отстъпи първата си позиция при безогледалните фотоапарати, където Nikon Z7 излезе само с три процента пред претендента на миналогодишния победител – EOS R.

На трето място е един от любимците на YouTube-ърите – Sony Alpha A7 III, който събра 23% от гласовете. На една идея по-далечно разстояние е Fujifilm X-T3, а на последна позиция остана Olympus PEN E-PL9. Това е напълно логично, тъй като моделът на компанията попада в по-различен клас от по-сериозните му съперници.

За съжаление тази година Olympus нямаше модел в по-високия клас и се наложи да води неравна битка.
При DSLR-ите за любители също имаме разместване, като тази година Canon излезе на първа позиция с EOS 2000D, следван от Nikon D3500 и Pentax K-1 Mark II.


ЛАПТОПНИ БИТКИ

По стара традиция битките сред геймърските лаптопи са почти толкова ожесточени, колкото тези при смартфоните. Почти. Тази година се наложи да направим леко разместване в категорията, тъй като отново имаме нов, дългоочакван претендент – MSI. След като през 2017 година Razer най-накрая навлезе официално у нас, тази година тайванският производител предприе същата офанзива. Разделянето на 15- и 17-инчови модели доведе и до интересни резултати. Ако в предишни години Alienware и Asus се бориха до последно, а през 2017 година Lenovo измъкна победата със серията си Legion, сега имаме нещо по средата – при 15-инчовите модели Legion Y730 и Asus ROG Strix GL504 Scar II взеха точно по 30% от гласовете. И резултатът е интересен, но показва предпочитанията на публиката – по-леки, по-тънки модели, а в случая на Lenovo – дори една идея по-обрани в дизайна. Макар и геймърски, Legion Y730 спокойно може да се използва за работна машина в движение – по него крещящите
елементи са минимални. В същото време Scar II се отличава с по-се-риозен хардуер, но разположен в средния ценови сегмент.

 

Веднага след тях с 16% е 15.6-инчовият Razer Blade C1NT, следван от HP Omen 15 и MSI GS65 Stealth.
При 17-инчовите модели Acer Predator Helios 500 излезе пред Aleinware 17 R5 с едва 3% преднина. Моделът на Acer, типично за марката, съвместява високопроизводителен хардуер с добра цена, но и подобрена система за
охлаждане спрямо интересния Helios 300. На трето място се класира Dell G3 3779. Оказа се, че другата лаптоп категория („Ултрабук“) тази година е по-оспорвана. Въпреки изявения победител Lenovo ThinkPad X1
Carbon, който събра 27% от гласовете и със сигурност се е отличил благодарение на здравото си шаси
и батерия, които го правят отличен бизнес придружител, останалите пет модела са разположени в диапазона между 10 и 15% от гласовете. Да, толкова близки са резултатите им! Все пак елегантният HP Specter x360 13 остана втори, а на трето място са Asus ZenBook Flip 14, Dell XPS 13 и обновеният MacBook Pro 15 с по 15%. Четвърти е Razer Blade Stealth, който може би не резонира толкова добре в бизнес сегмента заради бранда, който
повече се свързва с гейминг.

ТЕНДЕНЦИЯТА ЗА ПО-ОБРАНИ ОТКЪМ ДИЗАЙН, ПО-ТЪНКИ,НО И ДОСТАТЪЧНО МОЩНИ ГЕЙМЪРСКИ ЛАПТОПИ ПРОДЪЛЖАВА С ПЪЛНА СИЛА. МАЛКО ПО МАЛКО ТЕЗИ МАШИНИ СЕ ПРЕВЪРНАХА ПОВЕЧЕ В РАБОТНИ СТАНЦИИ ЗА ДИЗАЙНЕРИ, ОБРАБОТКА НА ВИДЕО И ПРОГРАМИРАНЕ.

ПРИЯТНАТА ИЗНЕНАДА ПРИ ТЕЛЕВИЗОРИТЕ

Миналата година решихме да разделим телевизорите в три категории, тъй като OLED моделите ставаха все по-популярни, пък дори до известна степен и по-достъпни. Единствено Samsung няма представител в този сегмент, но компанията усилено разработва своята QLED технология, която постига впечатляващи резултати, а и корейският производител продължава да е сред най-предпочитаните марки телевизори.

Това отново се доказа и тази година. Samsung 65Q9FN и Samsung 55Q6FN са безапелационните победители съответно в категории „Висок клас LCD“ и „Среден клас LСD“, като и двата модела събраха около 40% от гласовете. В същото време Sony остана на второ място и в двете категории (съответно Sony 65X900F и 55XF85), а третата позиция е за LG (65SK9500 и SK8000). На четвърто място е Philips (65PUS8503 и 55PUS7363) и на пето – Panasonic със съответно 65FX780 и 55FX700. Подобно пълно припокриване между двете категории е едновременно интересно, но и логично – потребителите вече имат изградени навици и представи, когато говорим за телевизорите, и съвсем явно търсят своята марка.

Тази година приятната изненада дойде в OLED категорията, където представителят на Philips 65OLED903, отличен по-рано през годината и от EISA, успя да завърши на първо място с един процент преднина (32 срещу 31) пред традиционния първенец LG (тук представен от модела 65E8). През последните години Philips беше винаги близо до върха, но никога не успя да го покори. Тази година обаче компанията не само успя да се възползва по най-добрия начин от OLED панела чрез новото поколение на обработващия чип P5, но и да добави много качествен звук чрез партньорство с Bowers and Wilkins и към всичко това – Ambilight. Начинът, по който Philips традиционно обработват картината, тази година срещна наистина добър партньор в лицето на OLED. Sony с Bravia 65AF9 зае третото място с 28% от гласовете, а Panasonic 65FZ800 завърши на четвърта позиция.

 

 

ВАЖНОТО ОБОБЩЕНИЕ


Както всяка година, така и тази очаквахме с нетърпение резултатите от HiEnd EPA. Причината е, че един продукт е толкова добър, колкото одобрение събере от публиката, от потребителите. Именно тогава става ясно, че той отговаря на нуждите им – нещо, което понякога производителите забравят, впускайки се в странни начинания. Радостно е да видим разместване в някои ключови категории, което може само да засили конкуренцията и да очакваме още по-интересни технологични продукти през следващата година. Големите изненади всъщност са изключително логични. Тази година Huawei направи най-голямата крачка в мобилния сегмент, Philips успя да съчетае ключови технологии при OLED телевизорите, Acer намери точния баланс между хардуер и цена. И това беше забелязано от потребителите. Дали тези компании, а и всички победители от тази година ще успеят да запазят първите си позиции след 12 месеца? Всичко зависи от тях – за нас остава само да чакаме и да тестваме.