С напредването на технологиите отдавна отминаха времената, в които просто можем да използваме нечий телефон. Независимо дали става въпрос за крайно неподходящото „преглеждане“ на телефона на половинката или спешен случай, при който ни се налага да използваме телефона на колега, задачата се оказва с повишена трудност. Да не говорим за случаите, в които намерим изгубено устройство и не можем по никакъв начин да идентифицираме притежателя му. Но се оказва, че кодът, лицевото разпознаване или пръстовите отпечатъци не пазят чак толкова много телефона ни – те оставят няколко функции „на свобода“.  

Камерата 
Вероятно знаете, че има няколко начина за бърз достъп до камерата от заключения екран, независимо дали става дума за шорткъта в долния десен ъгъл, плъзгане наляво по екрана или използване на Control Center. Но нито една от тези опции не е блокирана, когато iPhone е заключен, което означава, че всеки може да има достъп до камерата на вашия iPhone по всяко време. Или по-просто казано: някой може да заснеме кадри или видео без ваше разрешение. Разбира се - има ограничение за достъп до галерията - но пък е налична допълнителната информация за снимките или видеото от серията, местоположението, настройките на камерата и т.н.  
Фенерчето 
За да се наложи на някого да използва фенерчето на чужд телефон, явно ситуацията няма да е от най-обикновените. Но е добре да знаем, че благодарение на шорткъта в долния ляв ъгъл фенерчето е винаги на разположение - дори ако не можете да отключите устройството.  

Control Center 
Като споменахме фенерчето, всъщност почти всички шорткъти от Control Center са лесно достъпни - зависи какво точно е включено в него. Да, това може да са калкулаторът и алармата, но помислете дали да си оставите точно там Wallet, защото можете и да се окажете с няколко натрупани суми, за които спомените липсват. 
Today View 
Заключеният iPhone е щедър на информация в Today View - заглавията по медиите, прогнозата за времето, дори и някои по-лични детайли като например събития в календара, снимки или последно слушаната музика. Разбира се, всеки може да ограничи тези приложения през опциите, намиращи се в Lock Screen, а някои от тях все пак внимават за поверителността и задължително изискват авторизация. 
Search и Siri 
Едно плъзгане надолу - и Search е на разположение. Едно вълшебно повикване - Hey, Siri - и гласовият асистент ще се опита да помогне. Независимо дали става въпрос за страница в Wikipedia, работно време или адрес на обекти и магазини. И тук идва тънкият момент - благодарение на Siri можете да наберете всеки телефонен номер (стига да го знаете), да проведете разговор през Face Time и дори да изпрати текстово съобщение. Така че внимавайте с какви правомощия удостоявате гласовия асистент на Apple.  
Както се вижда - един заключен телефон може и да не разкрие съобщенията и паролите ви, но дава достатъчно подробен достъп до вашето ежедневие. Съответно, ако вече сте претеглили За и Против, то отидете до Settings > Face ID & Passcode и прегледайте списъка под ALLOW ACCESS WHEN LOCKED. Късмет! 

Снимки: Unsplash

Виж още: Factory Reset може да е спасението за остарялата техника