Дори когато iPad, Mac и практически всяка част от потребителските технологии от висок клас, които не са произведени от Apple, преминаха към USB-C, телефоните iPhone продължават да се придържат към собствения Lightning конектор на Apple. Въвеждането на безжично зареждане MagSafe при iPhone 12 доведе до широко разпространени спекулации, че Apple по-скоро ще зареже изцяло портовете, отколкото да направи iPhone с USB-C. Сега обаче анализаторът Минг-Чи Куо казва, че USB-C iPhone е на хоризонта - и може да се появи още следващата година.

Според Куо сега се очаква iPhone с USB-C да бъде пуснат през втората половина на 2023 г. Въз основа на историята на компанията е безопасно да се предположи, че iPhone 14 идва тази есен – което би означавало, че ако Куо е прав, iPhone 15 най-накрая ще се откаже от Lightning в полза на вече вездесъщия USB-C. Куо посочва, че това би било благодат не само за потребителите – преминаването към USB-C може да доведе до по-добро зареждане и скорост на трансфер на данни – но и за компаниите, които в момента доставят на Apple USB-C компоненти за другите си продукти.

Преходът към USB-C може да отблъсне дългогодишните потребители на iPhone, но също така може да примами някои купувачи, които традиционно не биха закупили iPhone; необходимостта да вземете всички нови кабели за зареждане за нов телефон не е незначителна бариера за това решение особено когато старите ви кабели работят и с вашия таблет, лаптоп, слушалки, електронен четец и аксесоари за игри.

Куо не навлиза в много подробности и е възможно прогнозата да не се сбъдне. Докато Apple е изправена пред регулаторен натиск от Европейския съюз относно собствените си зарядни устройства за телефони през последните месеци, говорител на ЕС потвърди, че премахването на портове изцяло би заобиколило предложеното законодателство за стандартизиране на зарядните устройства.

За сравнение първите телефони с Android с USB-C започнаха да се появяват през 2015 г., само година след представянето на порта.


Снимка: Pikrepo

Виж още: Кои устройства ще могат да се докоснат до iOS 16?

 

Тагове: