Цяла година говорим за идването на лятото и когато това се случи, се опитваме да изпълним всичките си планове - заслужена почивка, дълго чакано пътешествие, уикенд с екстремни преживявания - опциите са безгранични. И разбира се, според съвременните разбирания се стараем да запаметим тези мигове, за да можем да се връщаме меланхолично към тях в дъждовните есенни следобеди в офиса, които ни очакват само след няколко седмици.  
Правилата за доброто селфи са добре познати - естествената светлина е за предпочитане, по възможност трябва да уловим колкото може повече детайли и разбира се - трябва да се постараем да изглеждаме сравнително добре на снимката. Но има ли неща, които със сигурност не трябва да правим? Историята за съжаление познава и такива примери, ето защо решихме да ги споделим с вас.

 
Падането отвисоко боли

Мнозина стискат здраво телефоните си, когато имат намерение да се насладят на красива гледка отвисоко, но други са готови на всичко, за да направят зашеметяващо селфи. Не са малко случаите на изгубени телефони, паднали от някоя световна атракция, но ако това ви се случи в близост до активен вулкан - в никакъв случай не се впускайте да спасявате устройството си. Според съобщенията наскоро турист паднал в италианския Везувий, след като телефонът му се изплъзнал и полетял към недрата на вулкана. Като се има предвид историята на тази локация, човекът трябва да се радва, че се е разминал само с уплаха и леки наранявания, след като го спасили. 


“Снимането в музея е забранено”

 

Всички сме виждали това предупреждение, както и много добре знаем причините за това - някои експонати са прекалено чувствителни на светлина, а и изваждането на телефон в музеи и галерии е един вид разсейване, което може да подразни посетителите, опитващи се да се потопят в преживяването. Въпреки това правилото се нарушава и въпреки че не е чак толкова престижно, културното селфи си е един вид изчеткване за коефициента на интелигентност. Освен ако не струва 200 000 долара. През 2017 г. в интернет се разпространи видео на млада жена, която решава да запамети посещението си по време на изложение в Лос Анджелис. За нейно голямо съжаление, тя бута един пиедестал с експонат, но подредбата тип домино предизвиква верижна реакция. В крайна сметка - почти всичко е съсипано, а първоначалната й реакция е доста изненадваща - тя започва да ги подрежда все едно нищо не се е случило.  


Уважавайте природата 

Да се слеем с природата е изключително добра идея. Но мнозина явно не разбират значението на израза (или просто нямат никакво желание да го правят) и се опитват да пригодят природата към своите разбирания. Колкото и да е неприятно, това е естествена човешка реакция и докато за едни това означава лукс по време на планинска разходка, то за други може да е посещение в спешното отделение. През 2016 г. посетител на парка Йелоустоун решава да си направи селфи с един от бизоните там. Животното обаче се ядосва и го намушква - за щастие нараняванията са леки. Но не става въпрос за изключение - в последния месец са съобщени още три подобни случая, която означава, че времето не е заличило грешките. Ако никога не сте се сблъсквали с дивата природа, по-добре спазвайте простичкото правило: далече от животните. Не се опитвайте да ги храните или докосвате - или пък да си правите селфита с тях. Не всички искат да си видят “муцунките” в интернет.

 
Селфи по време на буря

 
Този кадър със сигурност ще е наелектризиран, но определено не си струва риска да бъдете ударени от мълния. Въпреки това опитите за селфи по време на буря никак не са малко и почти всички завършват с усложнения. И не е изненадващо - да бъдеш навън по време на гръмотевична буря не е никак добро решение. Можете да попитате сестрите Рейчъл и Изобел Джобсън и техния брат Андрю, които миналата година решават да се скрият по време на буря под дърво и да се снимат. Мълнията обаче удря и тримата, а селфито им е запечатало мига. Добрата новина е, че и тук смелчаците са се разминали с леко зашеметяване.  

Не използвайте телефона, докато управлявате превозно средство

 
Телефонът е причина за много пътни произшествия, но селфи по време на шофиране е може би най-глупавата ситуация от всички. Няма нужда да доказвате шофьорските си умения по този начин - достатъчно е да ги демонстрирате там, където са необходими - на пътя. Ако пък искате да се изфукате с новия си автомобил - просто се снимайте на някой паркинг - все пак сте важни вие, а не толкова околната среда. А така или иначе в повечето случаи ще се вижда единствено интериорът на купето - не губите чак толкова много.  

Аромат на лято - селфи сред цъфнали полета 


Въпреки че е изключително красиво, селфито сред поле от слънчогледи или лавандула става мъничко банално. Това не пречи на мнозина да се опитат да се сдобият с него. Разбира се, ако става въпрос за фотосесия, организирана от професионален фотограф - ситуацията е доста различна. По всяка вероятност локацията е предварително уговорена със собственик на парцела и той е подготвен какво може да се случи. От своя страна фотографът също е получил подходящи инструкции кое е разрешено и кое не. Но си представете как група туристи слизат и навлизат сред същото това поле и забравят, че всъщност става въпрос за култури, които са там с цел да осигурят приход от обработката им. Предвид че повечето биха избягали от “местопрестъплението”, оставяйки пречупени стъбла като цена за няколко красиви кадъра, някои не се разминават толкова лесно. Канадската полиция съобщава, че стойността на щети, нанесени поради подобен тип невнимание, се равняват на около 2000 канадски долара. И докато по нашите ширини това най-вероятно би се разминало, то в северноамериканските територии може да доведе до наказателно обвинение за фотографа.

Снимки: Unsplash

Виж още: Селфи улови момента на поразяване от мълния