Открай време сме свикнали на пръв поглед външният вид на смартфоните да е доста сходен. Обикновено варират размерите, разположението и броят на камерите, понякога екраните са извити, но цялостният консенсус е за стагнация в дизайна. И в един момент, през 2019 г., се появиха първите устройства със сгъваеми екрани – Galaxy Z серията на Samsung, сравнително новата тенденция, която развълнува света и набира все повече популярност с всяка нова алитерация. Проблемът в началото беше, че са твърде скъпи за масовия потребител. Докато наблюдавах последната онлайн премиера на Samsung, се замислих, че Galaxy Z Flip3 5G реално вече е на цената на един стандартен флагман. Така в съзнанието ми се породи въпросът: „Определящ ли е дизайнът?“.

Естествено, Galaxy Z Flip3 има топ процесор, но вероятно никой няма да си го купи заради него. Камерите са впечатляващи, но не са първата асоциация, когато чуем името на модела. Отличителната черта на този смартфон е, че се сгъва, и това би следвало да е водещият мотив за всеки, който иска да го купи. Използвайки новото предложение на Samsung като пример, ще се опитам да обясня защо дизайнът е по-важен, отколкото изглежда на пръв поглед.


Приковава погледа

Обикновено жените са тези, които обръщат повече внимание на визията, което автоматично означава, че Galaxy Z Flip3 5G би бил много изкушаващо предложение за тях, особено в цветове като ванилия, зелено или лавандула, а защо не и в мистично черно. Все пак това е върхът на иновацията в момента. Може да се направи съпоставка с нова рокля, точно появила се на модния подиум, с която всички искат да се сдобият възможно най-скоро.

Това далеч не значи, че смартфонът не е подходящ и за мъжката аудитория. Мистичното черно е достатъчно изискано и с матов завършек, за да изглежда на място, когато извадите Galaxy Z Flip3 5G от джоба на смокинга. Всъщност, като заговорихме за джобове, това е перфектният момент да обърнем внимание и на новия форм-фактор, който предлагат сгъваемите смартфони.

В концепцията на сгъваемите устройства изобщо е залегнала идеята да дават повече, заемайки по-малко място. Има различни подходи тя да бъде осъществена. Galaxy Z Fold3 5G е нагледен пример за това - имаме 7.6-инчов екран с размер, присъщ за таблет, в тяло, сгъващо се до големината на стандартен смартфон. По този начин получаваме повече работна площ без допълнителни неудобства (понеже обичайно таблети не се побират в джоб и трябва да ги носим отделно). А опреснителната способност както на основния, така и на външния екран е 120 Hz.

В случая с Galaxy Z Flip3 5G ключовата дума е „компактност“. Тук става дума за продукт, който по нищо не отстъпва на останалите смартфони, но притежава предимството, че се сгъва до размер, който можем да поберем дори във вътрешния джоб на якето. Когато пък го извадите от там и разгърнете, веднага може да пуснете на 120 Hz дисплей своя любим сериал. Dolby Atmos говорителите ще ви потопят изцяло в атмосферата му.

Нека не забравяме, че той притежава и специфични функции, когато е сгънат. Така нареченият Flex Mode ви позволява да го поставите на повърхност под най-удобния за вас ъгъл. Външният дисплей е четири пъти по-голям в сравнение с миналогодишния модел и вече може да бъде използван за още повече дейности – например, когато искаме да си направим селфи или видео с основната камера. Бързите селфита стават още по-бързи, защото могат да се случват и само през външния дисплей, не е нужно да разтваряте телефона. Виждате идеално образа и добивате представа как ще изглежда снимката. На външния дисплей също така могат да се преглеждат съобщения, да си пуснете музика, да проверите известията си в социалните мрежи и какво ли още не.


Масовият сгъваем смартфон

Крайната цел на сгъваемите телефони като при всяка нова технология е да бъдат достъпни за все повече хора. Личното ми убеждение е, че ролята на този масов феномен е отредена на модела Galaxy Z Flip от серията. До голяма степен това се дължи на по-достъпната цена на тези модели устройства, но не бива да се подценява ролята на дизайна и функционалностите, които той разкрива.

От друга страна моделът Galaxy Z Fold3 от сгъваемата серия е за така наречените power users - хората, които искат да извлекат максимума от своя смартфон и той постоянно е в ръцете им, за да вършат максимално много за кратко време. Някои от тях може би дори вършат основната част от работата си на него и в този случай по-големият екран и предимствата, които идват с него, са безценни. Как ще се развие тази тенденция, предстои да разберем.

Дизайнът на Z Flip3 е в много по-голяма степен user friendly, а и вече е изпитан. Щом телефоните с капачета някога бяха комерсиален успех, няма причина същото да не се случи и със смартфони, които предлагат много повече от просто една клавиатура в долната си половина. Може би не всеки има нужда от по-голям екран, но никой няма да откаже да спести малко място в джоба или дамската си чанта.

Някои ще кажат, че реално освободеното място е незначително малко, но това не е точно така. В него може да се поберат Galaxy Buds2 например, още един от продуктите представени на Galaxy Unpacked събитието (линкове към всичко можете да откриете в края на статията). Galaxy Z Flip3 5G не може (поне тазгодишната генерация) да използва S Pen Pro, но пък е в кохезия с останалите продукти от екосистемата, включително и с новите Galaxy Watch4 и Galaxy Watch4 Classic. С други думи, освен ако стилусът не е нещо, без което не можете, и размерът на екрана на сегашния ви смартфон ви удовлетворява напълно, няма да усетите никаква липса. Ключовите думи в случая са – достъпност и дизайн.

И така стигаме до заключението – колко е важен дизайнът? Компаниите си имат цели подразделения, които се грижат за него, така че от тяхна гледна точка нещата са красноречиви. За потребителите може би не е от такова значение как точно изглежда телефонът им, но когато дизайнът носи със себе си толкова иновации, колкото този на Galaxy Z Flip3 5G, тогава да, дизайнът със сигурност е определящ.

 

А сега, както обещах по-рано, ето линкове към всички устройства, споменати в текста:

Galaxy Z Flip3 5G - www.samsung.com/bg/smartphones/galaxy-z-flip3-5g/buy/

Galaxy Z Fold3 5G - www.samsung.com/bg/smartphones/galaxy-z-fold3-5g/buy/

Galaxy Watch4 и Galaxy Watch4 Classic - https://www.samsung.com/bg/watches/all-watches/?galaxy-watch+galaxy-watch-active+galaxy-watch4

 

Снимки: Samsung

Вижте още: Samsung разкрива предизвикателствата пред дизайна на Galaxy Z Flip 3 и Z Fold 3 (ВИДЕО)