За софтуерния гигант 2012 ще бъде година на промени. Година на сериозни решения и решителни стъпки напред. Къде точно ще отведат те една от най-важните компании за РС пазара и хай тек индустрията като цяло, само бъдещето ще покаже, но едно е сигурно – следващите 12 месеца ще бъдат изключително важни за Microsoft. Корпорацията усилено се готви за няколко ключови пазарни дебюта, най-важните от които, разбира се, са Windows 8 и Windows Phone 8. Освен дългоочакваната нова версия на Windows обаче Microsoft са ни подготвили още няколко интересни изненади за 2012. От приема, който ще получат те, зависи много – дотолкова, доколкото това ще определи посоката, в която ще поеме бизнесът на Microsoft през следващите 5 години.

Windows Phone 8 – логична стъпка напред?

Макар че 2012 вероятно ще е годината на Apollo (кодовото наименование на Windows Phone 8), Microsoft в никакъв случай не възнамеряват да изоставят пред­ходната 7.5 версия. Всъщност още на старта на годината ще видим няколко доста интересни Mango анонса, като например задаващия се Nokia Lumia 800 смартфон и, разбира се, новата, мобилна версия на Skype (който от миналия май е собственост на Microsoft). Интересен ще е и ъпдейтът Tango, който макар и минорен по характер ще позволи на Windows Phone да работи на телефони с 256 МВ оперативна памет и де факто ще проправи пътя на операционната система към пазара на масови мобилни устройства от нисък клас. Все пак фокусът си остава Apollo (Phone 8), който ще се появи някъде към средата на 2012 с нов графичен интерфейс, поддръжка за следващата версия на Bluetooth, двуядрени мобилни платформи и иновативни технологии като NFC и LTE.

 

Windows 8 – по-добре късно...

Голямата амбиция за новата деск­топ операционна система се заключава най-вече в идеята тя да не е само десктоп. Иначе казано, с Windows 8 Microsoft се надяват да превземат не само настолния, но и мобилния РС сегмент. Погледите на компанията са насочени най-вече към пазара за таблети, който през 2011 отбеляза истински бум. Проблемът е, че този сегмент от самия момент на възникването и оформянето му е доминиран от Apple (iOS) и Google (Android). За това доста анализатори задават

съвсем логично въпроса, дали намесата на Microsoft не е малко закъсняла. Още повече, ако се съди по вероят­ния таймлайн на компанията, финалната версия на Windows 8 можем да очакваме най-рано през есента на 2012, и то ако всичко върви по план. Това може да постави новата операционна система в доста неприятна ситуация – особено на пазара за таблети, тъй като тогава тя ще трябва да се конкурира с новия iPad 3 и BlackBerry 10.

В същото време разбираемо е защо Microsoft не желаят да бързат. Корпорацията гледа на Windows 8 не като на поредния OS ъпдейт, а като на стратегическа платформа, на която Microsoft ще разчитат през следващото десетилетие. Последната Windows версия с подобно значение беше XP.

 

За Microsoft 2012 ще е годината на Windows 8 както в десктоп, така и в мобилния сегмент. Kinect няма да е само за геймъри, управление с жестове щи видим за много други, интересни неща.

 

Kinect за PC – защо не?

Гейминг поделенията на Microsoft (PC и Xbox) винаги са били неразривно свързани поради естеството на бизнеса на компанията, a пресечната точка тук, разбира се, е операционната система Windows. Между тях непрестанно тече обмен на идеи и от години компанията се старае да предложи на играчите множество опции за междуплатформена интеграция, позволяващи безпроблемен преход от Xbox към Windows PC и обратно. Точно по тази причина появата на версия на култовия контролер за управление с жестове Kinect, разработена специално за PC, едва ли би могла да се нарече „голяма изненада”.

Това, което е известно до момента за новата джаджа, е, че тя ще дебютира на пазара в началото на 2012. За разлика от версията, предназначена за Xbox 360, Kinect за РС ще е оптимизиран за разпознаване на жестов контрол от по-късо разстояние, т.е. по-скоро на жестове, извършвани само с ръце, отколкото на движенията на цялото тяло. Логиката зад това решение е повече от прозрачна – РС геймърите просто играят на по-къси дистанции, седнали удобно пред компютърния дисплей, а не отдалечени на няколко метра от широкоекранния телевизор в хола. Но идеите на Microsoft за Kinect for PC отиват една стъпка по-напред – вместо да се предлага като отделен аксесоар, компанията се надява да убеди производителите на РС дисплеи да интегрират контролера директно в мониторите си от следващо поколение. Така цената на финалния продукт ще е горе-долу колкото на кой да е монитор със сензорен екран. Комбинирайте това с революционния Metro интерфейс на Windows 8 и получавате иновативно устройство за управление от бъдещето. Така, вместо да плъзгате пръсти по дисплея (покривайки го с мазни отпечатъци), ще можете да управлявате РС-то си (и, разбира се, да играете) с жестове, движейки ръце пред, а не по екрана.


Новият Office, cloud услугите, Silverlight 6 и прочее...

Основният конкурент на популярния Adobe Flash ще продължи да бъде сред важните софт­уерни приоритети в развитието на бъдещите Microsoft платформи. Макар че Silverlight е от критично значение най-вече що се отнася до приложенията за Windows Phone, той бавно, но сигурно си проправя път и към полето на Xbox. Важна роля за този фреймурък е отредена и в Windows 8, където той ще бъде фундамент за апликациите, които ще се възползват пълноценно от новаторския Metro стил на управление.

Едно такова приложение ве­роятно ще бъде следващата версия на популярния Microsoft Office, който ще се появи успоредно с бетата на Windows 8. Друга бъдеща сфера за приложение на Silverlight 6 може би ще е онлайн мрежата Live, която ще се сдобива с все повече „социални” функции. Що се отнася до SkyDrive – фамозната cloud услуга за съхранение на данни, тя тихомълком ще достигне и до Xbox потребителите, позволявайки обмен на информация между всички Live потребители – и тези, които използват конзола, и тези, които работят в Windows среда. Както виждате, всичко това започва (и свършва) с Windows 8 – продукт и платформа, която Стив Балмър доста точно нарече „най-големия залог на Microsoft”. Дали и доколко ще се оправдаят надеждите, които корпорацията залага на следващата си операционна система, само бъдещето ще покаже. Засега е ясно само едно – Microsoft ги очакват доста напрегнати 12 месеца.

 

Тагове: