В рамките на мобилния конгрес в Барселона се случи едно от най-странните събития в технологичния свят от години насам — Nokia анонсира смартфон с Android. Месеци преди представянето на Nokia X публикувахме слухове за потенциално устройство с Android, наречено Normandy, но никога не ги приемахме сериозно. Ако трябва да бъда честен, все още не съм сигурен дали случващото се не е някаква странна халюцинация. Nokia, чийто мобилен бизнес е собственост на Microsoft, представя смартфон с Android, платформата на един от основните й конкуренти Google? Само времето ще покаже как съществуването на подобен продукт е възможно. Днес можем единствено да разгледаме възможните обяснения.

 

Съществуването на Nokia X е повече от логично

Не бива да смесваме съществуването и анонса на Nokia X. Повече от логично е Nokia да е разработвала Android устройства, преди да бъде закупена от Microsoft. Дори като водещ Windows Phone партньор, компанията със сигурност е мислела за План Б, който да спаси бившия лидер от фалит, в случай че Windows Phone не успее.

Можем да бъдем почти сигурни, че в даден момент из офисите на Nokia са се появявали и други Android прототипи, включително във високия клас. Редица анализатори спорят дали Nokia не би била много по-успешна днес, ако бе преминала към Android, а не към Windows Phone.

Примерите за подобни гиганти, които направиха сходен преход, са много — мобилните бизнеси на Samsung, Sony и LG са живи благодарение на Android. Собствените опити за създаване на смартфон платформи в лицето на Symbian, TizenMeeGo за Nokia) изглеждат трагично в контекста на съвременния пазар. Windows Phone бизнесът на Nokia, макар и доминиращ в рамките на екосистемата на Microsoft, така и не успя да се отлепи от едноцифрените проценти, при това в продължение на няколко години. Финландците биха били луди, ако не обмисляха План Б.

 

02.09.2013

Повратният момент в историята на Nokia X, или Normandy, идва на 2 септември 2013 г. — датата, на която Microsoft обяви, че придобива мобилния бизнес на Nokia. От началото на септември до средата на февруари има почти половин година, в която Microsoft със сигурност е инспектирала подробно целия бизнес, който придобива. Нещо повече, Стив Балмър и компания би трябвало да са знаели за Normandy много преди да купят Nokia, имайки предвид, че Стивън Елоп е бивш (отскоро отново настоящ) служител на Microsoft.

Версията на Android, която Nokia използва, е още по-озадачаваща. Всъщност в Nokia X няма нещо, което да е не е озадачаващо. Толкова странно би било Apple да купи Sony и да започне да произвежда смартфони с Android, облечен като нещо, което далечно наподобява iOS. Именно това прави Nokia. Версията на Android Jelly Bean носи не особено добре реализиран скин, който прилича на Windows Phone, без да се стреми да заблуди потребителите, но включва и елементи от Asha (S40) интерфейса на по-достъпните телефони на Nokia.

Странностите продължават: Nokia X подменя цялата екосистема на Google с тази на Microsoft, което означава, че потребителите нямат достъп до Google Play и могат да свалят ограничен брой приложения от Nokia Store. Стивън Елоп дори насърчава пиратирането на Android софтуер. По време на анонса на Nokia X той сподели, че смартфонът поддържа зареждане на .apk файлове от външни източници (кашлюк, 4shared). Черешката на тортата е, че Android версията на Nokia поддържа инсталиране на стандартни уиджети, които се визуализират между подобията на Windows Phone плочки на началния екран. Как Microsoft позволява всичко това?

 

Статията продължава на следващата страница.

Разминаване в мениджмънта

Странно или не, възможно е Microsoft да е закъсняла твърде много с блокирането на проекта Normandy. Ако това е така, ще разберем до края на годината — просто няма да видим повече устройства с Android. Всичко това се оправдава от думите на Джо Белфиоре от Microsoft. Той твърди, че Nokia все още работи като отделна компания и Microsoft харесва някои неща, които те правят, но не харесва толкова много други.

 

Експеримент

Шансът за това обяснение е многократно по-малък, но все пак съществува. Windows Phone все още не е оптимизиран за най-ниския клас смартфони, макар версия 8.1 да има амбиции именно в тази област. Обличайки Android в Windows Phone дрехи, Nokia и Microsoft може би правят плавен преход, целейки да не губят клиенти в развиващите се пазари, докато Windows Phone 8.1 не е завършен. В случай че това е така, ходът от страна на Microsoft е повече от отчаян.

Екосистемата преди всичко

Последното възможно обяснение определено е най-интересното. В случай че Microsoft наистина вижда себе си като компания за устройства и услуги (devices & services company), надживяла сляпата платформена война, характерна за 80-те и 90-те, Nokia X може и да е съвместен проект на двете страни, който е получил пълно одобрение. В този сценарий Bing, OneNote, Outlook и Office са по-важни за Microsoft от Windows Phone и компанията иска да достигне до максимален брой потребители, без значение коя платформа използват те. В същата позиция е Google, която публикува почти всички свои приложения и за iOS, при това със завидно качество.

Какво е вашето мнение? Споделете в коментарите.

Още от HiComment