Вече сме писали за Ouya (чете се "Уя", да). Освен красив малък куб с дизайн на Ийвс Бехар и звучното по нашите географски ширини име, устройството има за цел да промени фундаментално гейминг пазара. 

99-доларовата конзола има хардуер, стандартен за смартфон или таблет от висок клас:

- Nvidia Tegra 3 (четириядрен чип)

- 1 GB RAM памет

- 8 GB вградена памет

- HDMI изход за връзка с телевизор

- Wi-Fi 802.11 b/g/n

- безжичен контролер с 3-инчов тракпад

- USB 2.0 порт

- Bluetooth 4.0 low energy модул

Първото предимство на Ouya, което откриваме още при бърз преглед на спецификациите, е, че това е най-евтиният комплект с този хардуер, с който можете да се сдобиете. Екипът зад продукта вероятно работи при изключително нисък марж на печалбата, не е изключено и такава да няма.

Освен чрез стандартната комбинация от стикове и бутони, която виждате върху контролера, предназначените за сензорно управление игри са поддържани от 3-инчовия тракпад в средата на устройството.

Обобщено: Ouya е гейминг конзола с мобилен хардуер. И още нещо - използва Android. 


Каква е целта на Ouya?

Съвременният гейминг пазар има добри и лоши страни. От позитивна гледна точка игрите, които излизат, са все по-добри и в тях се инвестират все повече пари и часове работа на всевъзможни специалисти. В графично отношение наблюдаваме тиха революция, при която всяка следваща част на даден франчайз изглежда все по-фотореалистично, възможностите за мултиплейър стават все по-богати, историите също придобиват повече смисъл в някои случаи. Като цяло - средното качество на гейминга се повишава. Но на висока цена. 

Както казва Джули Урман, една от създателките на Ouya, конзолната гейминг индустрия е напълно затворена за независими (инди) заглавия. Това са игри, разработени от малки студиа, група приятели или дори един разработчик, който влиза в ролята на дизайнер, озвучител и всичко останало. Подобни заглавия определено имат по-бърза, евтина и лесна разработка от конкурентите си в "големия" гейминг, но определено не са по-малко забавни. Примери за това са огромните хитове Minecraft и Canabalt. 

Един от проблемите на съвременния конзолен гейминг, който е отстранен при таблетите и смартфоните, е еднопосочното развитие. Почти всички игри, които излизат в наши дни, са дело на огромни студиа, струват невероятно много и се разработват в продължение на години. Да, те спират дъха, но спирането на дъха не е единственият начин за забавление. Продължава да има геймъри, които предпочитат алтернативни заглавия и не преследват пълния фотореализъм. Продължават да съществуват и моментите, в които на "стандартните" геймъри им се играе нещо различно. В конзолния гейминг това е почти невъзможно

Ouya е конзола, която дава шанс на всеки, който я притежава, да бъде геймър и разработчик. Без финансиране, без сключване на договори, без дълъг период на разработка. 

Конзолата използва тежко модифицирана версия на Android 4.0 Ice Cream Sandwich и стандартен хардуер, което автоматично я поставя в среда, позната на много разработчици. Писането на игри за Ouya не би трябвало да бъде много по-различно спрямо това за Android таблети и смартфони. Нещо повече - конзолата е с отворен код, което означава, че можете да заредите разработената от вас игра директно. Това със сигурност не е основният сценарий, тъй като повечето геймъри нямат идея от разработка. Именно затова публикуването на заглавия в магазина на Ouya е напълно безплатно и достъпно за всички. 

Накратко: Ouya е това, което днешните конзоли не са. Напълно отворен и свободен хардуер и софтуер, с които може да играете както класически игри, така и… каквото друго се сетите. Включително емулатори на стари конзоли. 

 

Продължава на следващата страница

 

Отвори ме, хакни ме, модифицирай ме

Вече споменахме, че не само софтуерът, но и хардуерът на Ouya е отворен. С помощта на съвсем обикновена отвертка можете да разглобите корпуса и стига да имате нужните познания, да добавите или модифицирате дадени компоненти на устройството. Все още нямаме идея до какво би могло да доведе това, но сме сигурни, че ще видими множество интересно резултати. Като например хакването на Kinect в комбинация с Ouya. 

Конзолата може да бъде руутната (хакване в света на Android) изключително лесно, следвайки инструкциите, предоставени от създателите й. Така получавате пълен (Super User) достъп до хардуера и софтуера. Още по-важно е да отбележим, че при тази процедура НЕ губите гаранцията си. Удивително

Вероятно си мислите нещо като: "Не мога да направя нищо от това, за какво ми е тази "Уя"?" Няма нужда да можете. Разработките и модификациите на тези, които могат, ще бъдат публично достъпни. Сигурни сме, че с времето ще бъде създаден портал, в който всевъзможни интересни проекти ще бъдат публикувани с подробни и последователни инструкции, придружени от видео. 


Оптимистична прогноза

Ouya получи преобладаващата част от своето финансиране чрез Kickstarter. Конзолата, в чието създаване участват Ед Фрайс от Xbox подразделението на Microsoft, Амол Сарва от Peek, Джули Урман от IGN и Питър Фем от Color и Муфи Гадиали от Lab 126 към Amazon, стана най-бързо достигналият 1 милион долара проект в историята на платформата. Макар екипът да изискваше само 950 000 долара, към момента на написване на статията той е събрал над 4.8 милиона и, забележете, остават му още 23 дни. Интересът към Ouya е невероятен. Още преди да разполага със завършена версия на устройството, компанията вече има над 80 000 поръчки. 

Android вече е добре позната среда за разработка, а ако условията за публикуване на игри в магазина на Ouya съвпадат с обещаното, можем да очакваме истинска гейминг революция. 

Обобщено: Ouya може да бъде най-важната революция в гейминга след App Store.

 

Песимистична прогноза

Твърде голям е шансът екипът зад Ouya да не е успее да се справи с огромното търсене и да не успее да предложи това, на което потребителите се надяват. Потенциалният успех на конзолата и нейната екосистема зависи от подкрепата на разработчиците, при това не само на независимите, а и на големите. Вече е сигурно, че култовото заглавие Minecraft е в списъка, а от промоционалното видео виждаме и игри като ShadowGun и Dead Trigger. Поддръжката и съдържанието на магазина за игри на Ouya обаче продължава да бъде просто един голям въпросителен знак. 

Обобщено: Ouya може да се окаже огромен балон с празни обещания. 

Силно се надяваме първата прогноза да се окаже вярна. Какво е вашето мнение за Ouya?

 

Тагове: