Много често, захласвайки се по хардуера, забравяме да отделим нужното внимание на софтуера, който го задвижва. Очакваме с нетърпение премиерите на следващия флагман, следващия смарт часовник, следващите напълно безжични слушалки, но невинаги си даваме сметка какви са пълните възможности на тези устройства. Те обикновено са основната опорна точка в технологичните събития, позиционирани са в центъра на промоционалните видеа и ги виждаме по безброй билборди. Затова днес ще забравим за момент техническите спецификации и ще се съсредоточим върху това, какво може да бъде постигнато, когато имаме пълна кохезия между машините, които използваме в ежедневието си. За целта ще разгледаме екосистемата на Samsung, която се подобрява с всеки изминал ден.

Своеобразната задача, която корейският гигант си е поставил, е да бъде иноватор в света на технологиите. Целта е чрез своите продукти и софтуер компанията да създаде един по-добър свят, обогатен от интелигентни дигитални изживявания. Точно заради това Samsung отдавна не се развива само в посока инфотейнмънт, а също така разширява хоризонта си до биотехнологии за здравеопазване, възобновяема енергия и най-вече удобство и комфорт. Прави ми впечатление, че през изминалата година корейският производител усилено се опитва да предостави не просто най-добрите решения на своите потребители, но и най-достъпните. Какво имам предвид – не говоря само за цена, а за максимално улеснение на ежедневието.

 

Удобства от ново поколение

Ще дам пример със Samsung Galaxy Buds Pro, с които разполагах за тест преди време. Чрез BLE (Bluetooth Low Energy) технологията те имат възможност да превключват безпроблемно между таблет и смартфон, без да се налага ръчно да сменяте свързаното устройство. Нека кажем, че гледате нещо на Galaxy Tab таблета си и в същия момент някой позвънява на смартфона ви, който също е на Samsung. Вдигайки директно от слушалките, връзката с телефона се осъществява за част от секундата и спокойно провеждате разговора си, а когато затворите, отново пускате клипа и Buds Pro вече ви предоставят аудиото от таблета. Ако пък сте в онлайн конференция, видеоразговорите с Google Duo могат да бъдат прехвърляни от смартфон на таблет и обратно само с натискане на един бутон (transfer), който се намира в панела за известия.

Тази комуникативност бива интегрирана чрез ъпдейти и при някои по-стари устройства. Например, ако пазарувате на таблета си, но искате да преминете на телефона, понеже там сте запазили данните си за онлайн разплащания, не се налага отново да отваряте сайта и да пълните количката. Може просто да натиснете recent apps бутона (трите чертички, намира се долу вляво; ако използвате жестове за навигация, издърпвате веднъж нагоре). Би трябвало да излезе, че сте отворили в случая браузър на друго Galaxy устройство наблизо. Натиснете ли иконката, отваряте същата уеб страница със същите промени по нея, но вече на телефона ви. Същата услуга работи и с други приложения.

Дори по-нишови устройства започват да придобиват все по-голямо значение. Например, клавиатурата за Galaxy Tab може да бъде използвана и със смартфона, а след като задържите cmd и lang бутоните, мобилното устройство ще ви попита дали искате да я свържете (това се прави само първия път). С Galaxy SmartTag, освен да откривате загубени вещи наблизо и надалеч (Galaxy Find Network), може да контролирате други IoT устройства, като умни крушки. S Pen писалката, доскоро характерна само за Note серията, вече може да бъде използвана и с Galaxy S21 Ultra.

 

Едно устройство в центъра на всичко

След като достигнахме и до Samsung Galaxy S21 Ultra, може би трябва да споменем някои „умни“ екстри, които предлагат смартфоните от това семейство. Макар понякога незабележими на пръв поглед, те бързо могат да се превърнат в неизменна част от ежедневието ни. Хората най-често се интересуват преди всичко от камерите, затова ще започнем оттам. Тук целта на Samsung е средностатистическият потребител да може да постига оптимални резултати при фотографията. Спокойно може да се каже, че това са най-умните камери в серията досега – изкуственият интелект автоматично разпознава какво има в кадъра и според различните нужди на всяка сцена прилага оптимални филтри, замъглява фона (ако е портрет) точно колкото е нужно, осветява по естествен начин и премахва шума от снимките с по-слабо осветление в тях. Една много ценна екстра е опцията AI да уголемява пропорциите на кадрите, понеже те биват компресирани, когато се качват в социалните мрежи. По този начин се запазва оптимално качеството.

Има и още куп други полезни режими на работа като: Single Take, при който се снима веднъж и автоматично биват създадени и предложени няколко изображения с различни филтри, както и видеоклипове с различна музика и ефект тип бумеранг; Director’s View позволява да се преминава безпроблемно между трите основни сензора (основен, ултраширок и телефото) по време на видео, което може да смени перспективата във всеки един момент, а също така бива заснет и клип от предната камера на самия човек, който борави със смартфона; Bright Night режима за нощна фотография; стократното Space Zoom приближаване и, разбира се, няма как да забравим възможността да бъдат заснемани 8K видеа.

Може до утре да си говорим за всичко, което предлага Galaxy S21 серията. Започвайки от автоматичното регулиране на опреснителната честота, яркостта и контраста на дисплея според визуалното съдържание, минавайки през голямата батерия с бързо зареждане, мощния флагмански процесор, хипербързата 5G свързаност и достигайки до пленителните нови цветове и освежен дизайн. Идеята е, че смартфоните лека-полека започват да се превръщат в центъра на нашето ежедневие – една машина, която управлява всички останали. Екосистемата на Samsung успява да подобри всяко устройство в нея, като му позволи да се свърже с още няколко устройства. С времето тя само ще се разраства, а големите победители от този технологичен прогрес сме ние, потребителите, чийто живот бива улесняван с всеки изминал ден.

Снимки: Samsung

Вижте още: Първият тройно сгъваем таблет на Samsung идва в началото на 2022 г.