До 2022 г. Groupe Renault планира обогатяване на електрическата си гама с 8 изцяло електрически модела и 12 хибрида и plug-in хибрида.

През изминалата седмица за пореден път изпитахме удоволствието от шофирането, като взехме участие в международния прес тест на хибридната гама Renault E-TECH.

Като привърженици на електрификацията при автомобилите, приветстваме всички изцяло електрически или хибридни предложения на пазара. Вече повече от 10 години Groupe Renault е новатор и експерт в електрическата мобилност. Затова и автомобилите от гамата на Е-TECH естествено допълнение към моделите ZOE, Twizy и Kangoo Z.E, E-TECH, които са изцяло електричиски.

Представяме ви Clio (140 к.с., пълен хибрид) и Captur (160 к.с., plug-in хибрид) от гамата Е-TECH. Автомобилите се адаптират към всякакви нужди, в зависимост от това, дали ще шофирате на дълго разстояние или ще ги ползвате с различни предназначение в града. В новите Е-TECH коли откриваме над 150 патента на Renault. Хибридната „серийно-паралелна“ архитектура черпи и от широките познания на отбора Renault DP World F1. Серийните хибридни модели заимстват и се възползват от технология, първоначално разработена за състезанията във Формула 1.

Съчетана с електрически мотори, скоростната кутия без съединител позволява изцяло електрическо стартиране, което от своя страна води до намалява паузите в ускоряването при смяна на предавките. По този начин комфортът при шофиране и динамиката при ускоряване са по-осезаеми.

 

CLIO Е-TECH Hybrid

При Clio имаме до 40% намаляване на средния разход, който е впечатляващите 4,3 л./100 км., като може да бъде шофирано в изцяло електрически режим до 80% от времето по градските пътища. С характерния Brake mode пък се извлича максималното от рекуперацията на спирачната енергия.

Батерията e така позиционирана в автомобила, че не намалява обема на багажника от 300 л., като продължава да има и място за резервна гума, а задната седалка се сваля.

За максимално увеличаване на пробега в електрически режим е необходимо да зареждате автомобила в електрически контакт (от 3 до 5 часа в зависимост от контакта, включително домашен). Контактът за зареждане е разположен отдясно и има светлинен индикатор, който подава информация за процеса на зареждане чрез цвета на светлината: син (зареждане), зелен (зареден), оранжев (изчакване), червен (няма заряд).

Renault Clio E-TECH Hybrid предлага истинско изживяване зад волана, базирано на интелигентността на системата и на оптимизираните правила за управление на енергията. Благодарение на астройките MULTI-SENSE можете да избирате режим на шофиране спрямо настроението си и пътната настилка.

Екстериорът е с характерната задна броня и емблеми E-TECH Hybrid, разположени на колона B и на капака на багажника. Предлага се също персонализиран Hybrid Blue пакет.

 

CAPTUR E-TECH Plug-in Hybrid

Capture e най-продаваният автомобил в сегмента - както във Франция, така и в Европа, а новият модела вдига още по-висока летвата с обновен дизайн и модерни технологии.

Renault Captur E-TECH Plug-in Hybrid е оборудвано с нов режим на системата MULTI-SENSE: режим PURE, с който преминавате в режим на електрическо задвижване, стига батерията да има достатъчно заряд.

Друга функция, наречена „E-Save“, също налична в системата MULTI-SENSE, ограничава използването на електрическия мотор и черпи енергия от двигателя с вътрешно горене. Така функцията осигурява резерв от заряда на батерията (най-малко 40%), в случай че водачът трябва да превключи на електрически режим за движение в центъра на града, например.

Plug-in хибридът консумира 1,4 л/100 км в комбиниран цикъл. Двигателят e със 160 к.с., а батерията (9,8 kWh и 400 V), тежи едва 105 кг. Автомобилът може да измине в изцяло електрически режим 50 километра с максимална скорост 135 км/ч в комбиниран цикъл (WLTP) и 65 километра в градски цикъл (WLTP City). Когато батерията е изтощена, новото Renault Captur E-TECH Plug-in Hybrid работи като E-TECH Hybrid с всички предимства на системата като изцяло електрическо стартиране и икономия на гориво.

Уверихме се от първо лице, че автомобилът се справя с лекота както в града, така и при различни пътни настилки, където удоволствието от шофирането изисква определена динамика.

Не са за пренебрегване и предимствата, които ни дава приложението MY Renault. E-TECH Plug-in Hybrid. След специфичните функции са проследяване на статуса на батерията и планиране на зареждане дистанционно.

Цените на автомобилите от E-TECH гамата започват от 36 190 лв. за Clio и 57 390 лв. за Captur.

Снимки: Renault

Вижте още: Новото Renault ZOE: лесно е да си на ток (ВИДЕО РЕВЮ)

Още от HiComment