Най-новата e-концепция на Renault е буквално трансформър, който служи както за шофиране в града, така и за дълги пътувания. Morphoz EV в режим „Град“ обикновено има батерия с мощност 40 кВтч, което е достатъчно за 90 процента от шофирането в градове или предградия. Въпреки това за 10 процента от времето, в което го изкарате на дълги пътувания, той може да се разтегли по размер до режим „Пътуване“ и да побере допълнителен разширител за батерии с мощност 50 кВтч. Шофьорите могат да го инсталират на специални станции чрез капак в дъното на Morphoz „само за няколко секунди“, оставяйки ви 700 км пробег на магистралата.

Когато сте в режим на пътуване, тялото на машината се удължава с 20 см, за да побере допълнителната батерия и да направи кабината по-удобна за дълго пътуване. Това става чрез „активната каросерия“, състояща се от странични капаци, подобни на изтребител, които могат да се движат, за да позволят на шасито да се плъзга от един режим в друг. Задната броня, фаровете и въздушните дефлектори също се движат, за да направят автомобила по-аеродинамичен на пътя и по-практичен в града.

След като пътуването ви приключи, „потребителят спира на станцията, за да върне допълнителните батерии и да се върне към първоначалния капацитет от 40 кВтч от градската конфигурация“, казва Renault в прессъобщение за (вече несъществуващото) автомобилно изложение в Женева 2020. След това станцията презарежда батериите, така че да са готови за следващата употреба.

Morphoz се зарежда чрез безжична индукция у дома, специални станции и дори докато шофирате по пътища, оборудвани с индукционни зарядни устройства. Когато не карате е-колата, батериите ѝ могат да се използват за захранване на домакински уреди чрез мрежова двупосочна технология. По отношение на размера на батерията, Renault заяви, че „няма нужда да се произвеждат батерии с номинален капацитет от 90 кВтч за всяко превозно средство ... ограничаването на производството по този начин е добро за въглеродния отпечатък и околната среда“.

Виж още: 5 гейминг продукта, с които ще удвоиш фраговете си