Развитието на Google Glass, който доскоро бе известен като Project Glass, се случи изключително бързо. Никой не вярваше на Сергей Брин, че устройството ще бъде на пазара до края на 2013 или началото на 2014 г. , но ето че версиите за разработчици вече са готови и в ръцете им, а SDK-то позволява създаване на интересен и функционален софтуер. Можем да бъдем сигурни че, че Glass е приоритетен проект за Google и част от сериозната визия за бъдещето на компанията. Пред Glass обаче стои сериозен проблем, с който Google трябва да се справи. Все повече потребители и технологични анализатори твърдят, че очилата са иновативни и футуристични, но твърде ангажиращи за масовия потребител. Определено присъства гийк фактора, който не е за подценяване и може да откаже критичната маса да се сдобие с Glass дори те да са крайно евтини и изключително удобни и функционални.

Готови ли сте да носите Google Glass?

Очилата

В последното десетилетие очилата стават все по-масови. Все по-често виждаме хора, които носят рамки без диоптрични стъкла като моден аксесоар, а слънчевите очила отдавна са масови. Въпреки това не бива да се залъгваме, че преобладаващата част от населението, което няма нужда от оптична корекция на зрението, няма желание да носи очила, а дори тези, които са задължени да ги превърнат в част от живота си, невинаги ги обожават - именно затова съществуват контактните лещи.

Google Glass има проблем, който е в телевизора на потребителите, а не на момчетата от Маунтин Вю и за съжаление е създаден още в зародиш и няма как да бъде отстранен - носенето на модула изисква монтирането му към очила. Дори те да имат най-тънките и ненатрапчиви рамки, шансът потребител, който никога не е носил очила, различни от слънчеви, да се съгласи да ги носи, за да получи (ограничена) информация на пръв поглед, е малък.

Както и да се променят нагласите през годините, очилата са и ще продължават да бъдат аксесоар за смотаняци, разбира се, в най-шеговития възможен тон. Гийк и нърд стилът продължава да навлиза в масовата култура - сравнете количеството хора с Ray-Ban Wayfarer, които виждате около себе си днес, с период преди пет години. Въпреки това носенето на Glass ще бъде много по-трудно за прокарване от използването на голям смартфон или добавянето на таблет в чантата. Очилата на Google са аксесоар, който трябва да се превърне в част от обществения ви живот.

 

Модулът

Очилата са само половината от проблема. Макар все още да няма официални потребителски достъпни пазарни проучвания, много мои познати (повечето от които технологични ентусиасти) споделят, че никога не биха излязли по светло с този "вайзър", както обичат да го наричат, следвайки речника на научнофантастичните филми от близкото минало. "Вайзърът" обаче наистина е сериозен проблем, който Google вероятно ще се постарае да минимизира или отстрани напълно посредством HUD технологии в следващите версии на Glass.

Няма как да отречем, че носещите Glass изглеждат с една идея по-роботизирани, отколкото бихме искали да изглеждаме ние. Те може и да нямат скелет от течен метал и мисия да спасят Джон Конър, но със сигурност изглеждат така.

Симпатичното малко устройство обаче създава и други затруднения, които са дори по-сериозни от козметичните.

Ще можем ли да комуникираме спокойно след навлизането на Glass? Прочетете на следващата страница.

"Тук ли си изобщо?"

Навлизането на Google Glass и сходни технологии носи опасността да се превърне във второто пришествие на десоциализацията, която дори в момента е повече от сериозна в лицето на смартфоните. В наши дни може да бъдете сигурни дали някой наистина комуникира с вас, или проверява социалните си мрежи за пореден път, но в свят, в който всички имат Google Glass, няма как да разберете дали събеседникът ви гледа към вас или в дисплея на очилата си, където бясно скролва последните Facebook статуси.

Добавянето на постоянно включен дисплей с нагледна информация може да стане причина за провалени сделки, унищожени връзки или дори смъртни случаи. Можем да бъдем сигурни, че Google ще интегрира предпазни механизми за шофьори, но все пак представете си случай, в който получавате нотификация на натоварено кръстовище? Въпросите пред този нов тип устройства са много.

 

Поверителност

Както вече писахме, още преди официалния си анонс Google Glass е забранен в американски бар, тъй като устройството има камера. Носенето на очила, с които може да правите снимки или да снимате видео само с едно мигване, застрашава и заобикаля множество мерки за сигурност. В идеален случай очилата ще бъдат временно отнемани преди навлизане в зони с по-сериозни мерки за сигурност, но това невинаги е възможно. Glass е идеален инструмент за воайори и папараци, но възможността да снимате какво да е, без да държите устройство пред лицето си, може да събуди не особено почтени помисли и у вас.

Няма как да не признаем, че неоторизираното заснемане и споделяне на визуална информация с Glass би било много по-лесно.

 

Истината е, че не бива да се страхуваме от Google Glass твърде много. Историята показва, че всички нови научни и технологични постижения може да се използват с добри и лоши намерения - важно е в чии ръце попадат.

Въпросът, над който всеки трябва да помисли, е дали позитивите на Glass накланят везната в своя полза. Самият аз съм склонен да отговоря с "Да".