Напиши думата, която търсиш и натисни Enter

Декември е особено натоварен откъм емоции - приключваме поредната година, правим равносметки, планираме ваканции и пътувания. Изведнъж домовете ни утихват и това е любимият звук за тренирания слух на престъпността. Не е тайна за никого, че през празничния период процентът на регистрираните случаи на влизане с взлом нараства няколко пъти - все пак точно тогава много от нас като че ли забравят максимата, че „моят дом е моята крепост“. Но всеки отговорен към имуществото си трябва да знае, че за тези житейски моменти е нужен надежден съюзник със сериозен опит. Точно такъв може да се открие в лицето на Сектрон - лидер на пазара за системи за сигурност и комуникации на Балканите. Сектрон имат над 30-годишен опит, но това само им помага да са светкавично бързи в технологично отношение.

През тази година Сектрон стартираха своето партньорство с Ajax Systems - украинска компания, която създава системи за сигурност от най-високо ниво и неслучайно е производител №1 по отношение динамиката на растежа в Европа. Създадена преди 10 години, към днешна дата тя присъства в над 120 страни, като работи с компании, които имат лидерска позиция при системите за сигурност и комуникации. Това е и основната причина за успешното партньорство със Сектрон, които имат изградена дистрибуторска мрежа със специализирани регионални офиси и сервизни центрове в България, Сърбия, Македония, Черна гора и Албания. От своя страна продуктите, включени в портфолиото на Ajax Systems, отговарят точно на търсенето: те са умни, иновативни, надеждни и светкавично бързи. Неслучайно мотото на компанията е When Security is Art („Когато сигурността е изкуство“), защото дори в тази сфера има правила и техники, но всички ние бихме желали тя да се впише в дизайнерските интериори на домовете ни.

Кое всъщност е толкова отличителното при Ajax?

Ajax е безжична система, подходяща за всякакви пространства - апартаменти, къщи, офиси, магазини или производствени помещения, като целта е да известяват при реална опасност от различен характер - кражба, пожар, наводнение, гарантирайки най-високо ниво на защита. Тя отговаря на европейския стандарт за сигурност EN 50131 и е сертифицирана с втора степен, което означава, че системите за сигурност могат да устоят и на най-изобретателните нападатели.

Мощният софтуер, вграден в устройствата, прави сложните системи много лесни и удобни за ползване, като позволява персонализиране на настройките. Управлението се извършва само с няколко клика през мобилното приложение Ajax Security System (налично за Android или iOS), като на разположение е и приложението за професионална настройка Ajax Pro за телефони или за компютри. Модерният и супермодерен интерфейс позволява активация или деактивация на цялата система, предоставяйки възможност за наблюдение в реално време. Разбира се, ще получавате различни известия и детайлна информация за сензорите и камерите, като виртуален паник бутон е винаги на разположение в случай на нужда. Ajax Pro пък е насочен към тези, които са натрупали знания по отношение на сигурността и желаят да имат още повече възможности за дистанционна конфигурация, централизирано управление, история на събитията, създаване на профили на потребителите и др.

 

HUB и HUB 2 (4G)

 

Ключовият елемент в системата на Ajax е HUB и най-общо казано, това е интелигентен контролен панел и като такъв той следи работата на всички AJAX детектори и незабавно изпраща алармен сигнал (чрез GSM или Ethernet връзка) към собственика и централната станция за мониторинг, ако засече злонамерен акт, евентуално възникване на пожар или наводнение у дома. Но възможностите му не спират дотук: той позволява да бъде проектиран да изключва светлини или да задейства външните такива, ако бъде засечен потенциален нарушител. Може би едно от най-ценните качества на Hub е, че разполага със система за автентикация, която успява да предотврати опитите за фалшификация и нерегламентиран достъп и да регистрира евентуалното ползване на технология за заглушаване или криптиране на сигнала, както и всякакви опити за блокиране на алармата. Дори връзката с облачната система Ajax Cloud да бъде загубена, Hub продължава да работи според зададените му сценарии. Известие се получава и при проблеми със захранването, но въпреки този тип затруднения системата работи и автономно до 15 часа чрез резервна батерия. HUB 2 (4G) надгражда HUB, като разчита на 4G технологията, за да изпрати снимки от детекторите MotionCam и MotionCam Outdoor. Този ъпгрейд освобождава потребителите от ненужно безпокойство, а охранителните фирми - от фалшиви повиквания на патрули.

HUB Hybrid

Tой влиза в действие на места, където има необходимост от изграждането на жична мрежа, но потребителите имат желание да се възползват от най-модерните технологични иновации. HUB Hybrid е първият контролен панел Ajax, поддържащ устройства Jeweller и изцяло новата продуктова линия Fibra. Jeweller отговаря за предаването на команди, събития и аларми, докато комуникационната технология Fibra позволява да се свързват независими линии с дължина до 2 км. По този начин се налагат нови правила на играта - жичните и безжичните технологии се комбинират за изграждане на комплексна защита. Размерите на обекта и стоманените и бетонните конструкции вече не са препятствия. Системата се управлява в реално време и следва предварително зададени сценарии на действие, като не пропуска информативни известия и фотопроверка на алармите. Дори при прекъсване на електрозахранването резервната батерия успява да зареди до 100 кабелни устройства в продължение на 60 часа.

 

ReX 2

 

Благодарение на този модул площта на помещението вече не е от значение. Модулът разширява границите на защитената зона и дава още по-голяма свобода за разполагане на устройствата на системата за сигурност. Свързването на устройства към ReX 2 осигурява сигурността и автоматизацията на бизнес център, складов комплекс или голямо производствено съоръжение. Четирите антени на ReX 2 му позволяват да поддържа и двата патентовани радиопротокола: вече познатия Jeweller и осигуряващия пакетно предаване на изображения Wings. Разчитайки на радиокомуникация и Ethernet, ReX 2 може да се свързва с някой от изброените варианти на HUB, което го прави незаменим помощник в иначе необхватните пространства.


CombiProtect

Това е името на комбиниран безжичен детектор, който засича не само движения до 12 метра, но и звука на счупени стъкла до 9 метра благодарение на цифров алгоритъм. Друго негово предимство е, че батерията му издържа между 5 до 7 години, което потвърждава високата енергийна ефективност на системата. Помислено е и за домашните любимци - или поне за тези, които са под 20 кг и височина до 50 см. По-големите от този „стандарт“ задължително ще попаднат под зоркия поглед на датчика, който непрекъснато сканира за движещи се обекти с по-висока температура от тази на околната среда. Голям напредък е осъществен и по отношение на фалшиво задействаните аларми: вибрациите и животинските звуци успешно биват филтрирани.

DoorProtect

Това е специалният датчик, предназначен за монтаж на врати и прозорци, като дизайнът му е съобразен с голямото разнообразие на съответните основи и дори металът не е пречка пред него. Върху британските висококачествени специализирани превключватели въздейства магнитно поле, което разпознава отварянето на вратата или прозореца. Режимът му на предавател позволява да изпраща тези сигнали към вече добре познатия ни HUB.

StreetSiren

Защо да опазваме само дома си, когато имаме възможност да направим същото и за пространството пред него? Безжичният сигнализатор разчита както на звук, така и на светлина, които да бъдат забелязани от околните. Той разполага с IP54 защита, което означава, че се справя безпроблемно не само с праха, дъжда и градушката, но и с температури от -25 градуса по Целзий. Вградената батерия може да поддържа работата до 5 години, без да е необходима смяна, а ако това ви притеснява, винаги може да включите сирената чрез външно 12 V DC захранване.


*Всички продукти на AJAX можете да разгледате директно в сайта на Сектрон.