Колкото и усилия да полагат Microsoft, безплатните програми за текстообработка винаги ще са по-популярни от платените версии. Разбира се, за онези, които ежедневно работят с голям обем от данни и текст, безплатните алтернативи са много по-ненадеждни и изпълнени с бъгове. Но един от тях е особено опасен и при него хакерите могат да манипулират документите така, че да изглеждат проверени или подписани от надежден източник.

Според специалистите, ако този тип уязвимости се задържат, те ще са удобен начин хакерите да прилъжат потребителите да стартират и инсталират зловреден софтуер.
Уязвимостта в OpenOffice е открита от специалисти от Ruhr University Bochum и вече е класифицирана под номер CVE-2021-41832. Очаквано същият проблем се среща и в LibreOffice, като там е поставен под номер CVE-2021-25635. Въпреки че пропускът попада в “средна” категория по значимост, и двата софтуера са подготвили ъпдейти, които да го елиминират. Ето защо, ако разчитате на OpenOffice - използвайте версия 4.1.10 или по-нова, а за LibreOffice - 7.0.5 / 7.1.1 или по-нова. Припомняме, че тези две програми не предлагат опция автоматичен ъпдейт, ето защо трябва да направите това ръчно.

Снимка: OpenOffice

Виж още: Вече няма да имаме нужда от пароли в Microsoft акаунтите си