Напоследък носим със себе си всичко. Дори само смартфонът ни съдържа тонове лични фотографии, пароли към лична и служебна поща, както и към онлайн банкиране. На мобилните си устройства носим служебна документация, списъци, пароли за социалните мрежи, лични видеа ... И ги ползваме не само за общуване, а и за сериозни дейности като банкови транзакции. Любимото ни мобилно устройство побира в себе си целия ни живот – и много конфиденциална информация, която не трябва да попада в чужди ръце. А това може да се случи съвсем лесно – няма човек, който поне веднъж да не се е свързвал към неподсигурена безжична мрежа. Kaspersky Lab, заедно с Harris Interactive проучват рисковете личната ни информация да попадне в грешните ръце, както и как това би могло да бъде предотвратено.


Малко статистика

Според проучването около 70% от собствениците на таблети и 53% от притежателите на мобилни телефони използват публични Wi-Fi хотспотове, за да се свързват към интернет, докато са навън. Заедно с клетъчните мрежи, които се използват от 58% от анкетираните, това е един от най-популярните начини за получаване на онлайн достъп.

И не е чудно – все повече хора търсят начини да работят и да се забавляват онлайн дори в движение. В проучването са взели участие 8000 души, потребители на мобилни устройства от САЩ, Русия и Западна Европа. Повечето от участниците са активни потребители на интернет, а също така и достатъчно образовани в технологиите, за да дават съвети на роднини и приятели, когато е необходимо. 32% от анкетираните държат да използват едно и също устройство колкото може по-дълго време, а 12% признават, че до някаква степен се страхуват от новите технологии. Разнообразието от запалени любители на технологиите, както и от по-строго придържащите се към консервативни устройства прави проучването обективно.

На по-малко от половината таблети и на едва 28% от мобилните телефони има инсталирани програми за сигурност.


Опасности

Много от потребителите не са наясно с опасностите, които произтичат от безплатните Wi-Fi мрежи, особено свързани с факта, че данните, преминали през връзката, могат лесно да се прихванат от кибер престъп­ниците. Това може да включва дори логин информация за банковата онлайн система, през която управлявате сметката си. И въпреки че 60% от анкетираните се страхуват най-много от „кибер нападение” над финансите си, защитата срещу подобно нещо продължава да бъде малка в сравнение с тази, която имат настолните или преносими компютри. Всички искаме да можем да правим банкови преводи навсякъде без притеснения, но мнозинството хора продължават да предпочитат и да ползват безплатен антивирусен софтуер с ограничена сигурност, отколкото да закупят пълния пакет с всички необходими функционалности. Всъщност на по-малко от половината таблети и на едва една четвърт (28%) от мобилните телефони има инсталирани програми за сигурност. Затова пък 82% от потребителите имат инсталиран антивирусен софтуер на компютъра си.

Само половината от тези, които ползват MacBook, му инсталират защитна софтуерна програма. Таблетите и мобилните телефони също си остават тревожно незащитени, а те също са сред устройствата, които масово се използват за размяна на мейли с колеги, съхранение на лични файлове и данни. Огромна част от потребителите не се грижат за безопасността на финансите си при онлайн банкова транс­акция, затова пък се стараят да пазят данните си за логване в социалните мрежи. Плашещото заключение е, че най-чувствителните данни се съхраняват на устройства с най-ниско ниво на защита.

70% от собствениците на таблети и 53% от притежателите на мобилни телефони използват публични Wi-Fi хотспотове


Мерки за сигурност

Въпреки че много от хората се притесняват за финансовите си данни, само 51% от потребителите са реално готови за онлайн заплаха. Дори в социал­ните мрежи, заплахи съществуват – изпратен съмнителен линк, върху който кликаме, без да се замислим, и много други опасности. И въпреки че половината от всички потребители си правят труда да подсигурят интернет свързаността си, 49% е доста голям процент хора, намиращи се в потенциална опасност от кражба. 27% от хората не осъзнават опасността от кражба на лична и финансова информация.

Въпреки, че 60% от анкетираните се страхуват най-много от „кибер нападение” над финансите си, защитата срещу подобно нещо продължава да бъде малка.

Защитата е ясна – софтуери против вируси, софтуер за криптиране на връзката и умно ползване на онлайн услуги. Пълният (и платен) пакет на даден софт­уер дава и пълна защита, дори и да се намират в безплатен Wi-Fi хотспот. И тъй като хората ще продължат да съхраняват чувствителни данни в мобилните си устройства, е добре да се защитят срещу реалните интернет опасности, осигурявайки си максимална защита срещу кибер престъпления.

27% от хората не осъзнават опасността от кражба на лична и финансова информация.

 

Тагове:
Още от HiComment