Няма съмнение, че компания като Philips си е осигурила водеща позиция в света на потребителската техника. Това обаче е така, защото създава и представя непрекъснато нови и нови оригинални продуктови предложения. Награденият от EISA (за най-изгодна покупка Best Buy OLED TV) Philips 55OLED805 не прави никакво изключение и заслужено заема почетно място сред тазгодишните най-добри телевизори. Ето защо.

Заради прекрасния панел, създаден за гледане на филми

Ако все още не правите разлика между LED, QLED и OLED, то нека ви разкрием – Organic LED технологията, използвана в панела на този телевизор, е особено подходяща за феновете на кинофилмите и сериалите. При нея всеки отделен пиксел от екрана (а те са над 8 милиона заради 4К резолюцията от 3840 x 2160 точки) притежава способността да свети или изгасва сам. Това води до редица предимства – безкраен контраст и идеално черно, по-живи цветове, по-бързо време за реакция при промяна на цвета им, както и разбира се – техническата възможност за намаляване на размерите дотолкова, че ширината на екрана е само няколко милиметра. Да, милиметра, а не сантиметра! 

Когато гледате филми на тъмно (че някой гледа ли на светло?), перфектното черно, което пикселите на OLED панела постигат, ви дава най-близкото преживяване към това, като да бъдеш в киносалон. Затова и яркостта не е нужно да бъде страшно силна и да дразни очите. Оттук произлиза и следващият факт: OLED панелите излъчват само около половината количество синя светлина в сравнение с еквивалентните LCD панели. Което намалява вероятността от увреждане на очите, както и недоловимото дразнене, предизвикано от синята светлина, което ви кара да заспивате по-трудно.

Предимствата на OLED обаче надхвърлят простото статично качество на изображението. Те имат и страхотна динамика. Както по-горе стана дума – бързата реакция на пикселите и целия дисплей означава, че геймърите също ще са доволни от него. Тези панели могат да опресняват пикселите си за едва… 0.001 ms, което е около 1000 пъти по-бързо спрямо стандартните LCD панели с LED подсветка!


Заради техническите възможности и магическият процесор

Да, тази компания никога не си почива. Може би заради това Philips представи четвъртото поколение на своя отличаван многократно с различни награди процесор за обработка на изображения – P5 Picture Perfect. Най-новата гама OLED телевизори (като 55OLED805) работят под управлението на този процесор, но с добавена специална обработка от изкуствен интелект (AI) за постигане на още по-реалистично изображение. P5 Pro процесорът анализира входящата информация кадър по кадър и обработва индивидуално всеки, вземайки под внимание „петте основни стълба, определящи добрата картина“ – качество на източника, рязкост, цвят, контраст и движение.

Изкуственият интелект работи, базирайки се на невронна мрежа, която анализира милиони изображения в секунда, като по този начин се учи да идентифицира и диференцира изображенията в пет категории. Специално за тях се използват основни класификации: Природа / пейзажи, Лица / тон на кожата, Спорт / движение, Тъмни образи / контраст и Други (включващи типове изображения, като анимации). Philips борави с база данни и изображения, от които невронната мрежа може да черпи информация по всяко време. Балансът, който се прилага при обработката и след спазване на условията за 5-те основни стълба за качество, създава най-реалистичната версия на изображенията досега.


Заради HDR форматите

Когато вече сте фен на OLED и гледате все повече Blu-ray 4K или качествени заглавия от стрийминг доставчиците (като Netflix или Amazon), ще започнете да искате филмите ви да поддържат задължително HDR. Високата динамика на образа при тази технология прави картината не само по-контрастна, цветна и жива, но може да следва максимално идеята, заложена по време на заснемане на филма от режисьора.

И тук отново Philips и моделът 55OLED805 ще ви зарадват. За разлика от много други марки и модели телевизори на пазара този поддържа всички (да, всички!) HDR формати, включително последните HDR10+ и DolbyVision. Независимо дали ще гледате хитов сериал, някой нов касов филм или най-новата маниашка видеоигра, благодарение на HDR сенките върху екрана ще бъдат по-дълбоки, ярките повърхности ще блестят, а цветовете ще бъдат по-истински.


Заради яките звукови формати

Ефектът от домашните забавления обаче няма да е пълен, ако не разполагате и с добър звук, нали? Е, този телевизор предлага и всички съвременни звукови формати, че и още нещо. Той поддържа не само включването на различни външни източници, конвертирането на различни формати така, че да се извлече максималното за вас на екрана, но… дори предлага и най-съвършения звуков пространствен формат – Dolby Atmos. При него звукът не е позициониран само в една точка, или вляво и вдясно, или дори на няколко места. Той буквално „обхожда“ в триизмерното пространство зрителя така, че вече не е нужно да си „представяте“ как някой ходи зад вас или пък стреля, говори или взривява в далечината някой влак. Просто го чувате с кожата си. Телевизорът поддържа тази технология, като, разбира се, все пак ще трябва да се подсигурите и с допълнителни звукови тела за по-добър ефект. 

Както написах в началото – той разполага и с още „нещо“, което се нарича DTS Play-Fi. Тази технология позволява да излезете от границите на хола и да свързвате съвместими високоговорители във всяка стая на дома си! Имате безжични високоговорители в кухнята или спалнята? Няма проблем – слушайте любимия си сутрешен информационен блок, докато приготвяте закуска, или пък следете спортните коментари от дългоочакваната футболна среща, докато вземате напитки за всички – без да изпуснете и дума. Разпределянето на звука из апартамента ви – безжично – наистина е интересна възможност. 


Заради магията на Ambilight

Ако пък не знаете, какво е фирмената и уникална само за Philips технология Ambilight, значи доста сте пропуснали – но никога не е късно да и се насладите. Благодарение на вградените интелигентни светодиоди в задната част на корпуса около ръбовете на телевизора действието на екрана реагира чрез светлина. Създава се такова разширяващо възприятията сияние, че в един момент ви се струва, че екранът не е 55“ а доста по-голям. 

С Philips Ambilight всеки момент се чувства по-близо. Интелигентните светодиоди реагират в реално време спрямо случващото се на екрана, а ефектът е неповторим и много интересен. Изживейте го веднъж и ще се чудите как сте гледали филмите си без него. Факт е, че потребители, които са ползвали тази технология, после трудно се отказват от нея. 


Заради Google платформата

Вашият телевизор се подчинява на операционната система Android, така че може да ви предоставя желаното от вас съдържание – когато го поискате. Благодарение на това може да персонализирате приложенията си, началния екран или пък да гледате стрийминг платформи и предавания, използвайки разработените специално за платформата на Google приложения.

Като всеки съвременен разбиращ „езика на Android“ телевизор новият модел 55OLED805 на Philips може да бъде управляван и с глас. Искате да поиграете, да гледате Netflix или да откриете съдържание и приложения в Google Play магазина? Няма проблем – ако ръцете са ви заети, можете просто да кажете това на телевизора и той ще го изпълни. Защото в него има вградена поддръжка на Google Assistant, както и възможност за управление на всякакви съвместими с него домашни смарт устройства. Например светлинни източници, чиято светлина можете да намалявате и увеличавате, да променяте цвета им или дори да нагласите температурата на стаята си така, че да е приятна за предстоящата филмова вечер. Всичко това, без дори да мърдате от удобното кресло! Поддържа се още и Amazon Alexa, както и съвместимите с този гласов асистент устройства – ако предпочитате него.

Трудно е да ви разкажем накратко колко много възможности притежава един Android-базиран телевизор, но като цяло той ще се превърне във вашия домашен медиен център – през него ще можете да озвучавате купона си през YouTube, Spotify, Deezer. Или да прекарвате приятно със семейството си, гледайки някой нов филмов хит през Netflix, Amazon или дори Rakuten TV – за тях дори има предвидени бутони на дистанционното!


И най-якото… защото, ако гласувате в ECA 2020, може да го спечелите!

От няколко години насам превърнахме в традиция гласуването за най-добро развлекателно съдържание (HiComm Entertainment Content Awards - съкратено ECA). И в тази мега странна за целия свят година, която се търколи неусетно, все пак дойде моментът отново да изберете най-доброто развлекателно съдържание за 2020 г. Като във всяка добра класация ще имате възможност не само да разгледате интересните номинации, но и да дадете своя глас за най-добрите според вас. А след това да се запишете и да получите възможност да спечелите именно телевизора, за който досега говорихме – най-изгодната покупка сред OLED моделите.