През март Ford представи два концептуални умни велосипеда, наречени MoDe:Ме и MoDe:Pro, а сега компанията пусна и трети, наречен MoDe:Flex.

Електрическият велосипед разполага с батерия и мотор и също така идва с мобилното приложение MoDe:Link. MoDe:Flex много прилича на своите предшественици, но Flex има предимство – той може да се сгъне и побере в багажника на една кола за по-лесно транспортиране.

MoDe:Flex се разделя лесно на две равни половини, което му позволява да се постави в багажник на автомобил или да се съхранява в малък апартамент, отнемайки много по-малко пространство от стандартен велосипед. Другата видима разлика при Flex, разбира се, е големината, т.е. той изглежда като стандартно колело, за разлика от по-разчупените MoDe:Me и MoDe:Pro.

Ако се чудите за какво служи Mode: Link приложението за смартфони - то позволява на потребителите да планират пътуването си с информация за паркинги (за колата), трафика и пътните условия, както и метеорологични актуализации. Батерията и електромоторът, вградени в колелото, са предназначени да помогнат на колоездачите на стръмните хълмове. Приложението също така разполага с режим "без пот", който ще определи най-малко количество усилия, необходими за въртене на педалите, за да стигнете до местоназначението си.

Ford не са дали спецификациите за батерията на колелото и електромотора. Компанията казва също, че колелото идва с разширение за Apple Watch и кормилото може да вибрира. MoDe:Flex дори ще ви предупреждава за опасности, като предстоящи дупки или изпреварване от автомобили. За съжаление няма обяснение как работи тази функционалност, т.е. дали става дума за сканиране на пътя или въз основа на съществуващи пътни данни.

Към настоящия момент MoDe:Flex и приложението MoDe:Link остават прототипи в научноизследователския център за иновации на Ford в Пало Алто, Калифорния. Няма информация кога то може да стане достъпно за потребителите или на каква цена.

 

 

Прочетете още: BMW Concept Path 22 e мотоциклет, който може да носи сърф борда ви