Автоизложението в Детройт, известно като NAIAS (North American International Auto Show), най-вероятно ще се провежда през октомври от 2020 г. вместо през януари, както досега. Обяснението на говорител на автошоуто е, че екипът от организатори се стреми да отговаря на нуждите на участниците в изложението. Изявлението се допълва с това, че в момента текат дискусии със заинтересованите страни от цял свят.

Сливането на технологичния и автомобилния свят

Шоуто в Детройт е стартът на сезона в индустрията, като е и едно от най-важните събития през годината. След неговото провеждане през януари следва изложението в Чикаго през февруари, Женева през март, Ню Йорк през април и, разбира се, след лятото идва Франкфурт или Париж (двата града се редуват през година). Автомобилната година приключва отново отвъд океана с изложението в Лос Анджелис през ноември. Тази програма звучи перфектно, но има един допълнителен играч на сцената и това е CES (Consumer Electronics Show).


За CES, което също се провежда през януари, се отделят все повече време и средства от деятелите в автомобилната индустрия. По този начин шоуто, което се провежда само седмица по-рано, отнема доста от фокуса върху Детройт. Някои производители дори се отказват от това да имат щанд в Детройт, за да могат да отделят достатъчно внимание на CES. Едно от последните големи имена, което обяви, че няма да бъде на NAIAS през 2019-а е Mercedes-Benz, въпреки че немският концерн обикновено има доста сериозно присъствие на това събитие.

Ако шоуто в Детройт се премести през октомври, със сигурност ще избегне негативните влияния на CES и ще има присъствие от повече автопроизводители. Също и от гледна точка на зрителите и другите участници в събитието, това ще бъде облекчение. Ако искате да посетите и двете събития, ще бъдете подложени на голямо напрежение. За никого не е лесно да участва в две огромни събития в рамките на две седмици. Не на последно място времето в Детройт е доста по-приемливо по това време на есента, отколкото в разгара на зимата.

По-малко време за подготовка

Както винаги тук също има друга страна на монетата. Мястото, където се провежда шоуто, Cobo Center, е заето с други събития през лятото и есента. Ето защо времето за подготвяне на автошоуто ще бъде съкратено драстично. Това не е маловажно, защото за събитие с такъв мащаб може да са необходими месеци. Освен това така ще бъде по-близо до автошоуто в Лос Анджелис и отново ще трябва да се бори за внимание.
Когато и да се провежда това изложение, то ще си остане едно от най-значимите събития за автомобилната индустрия. Все пак нищо не е ясно към момента и всичко е под въпрос. Очакваме повече информация от организаторите.