Дори и най-големите автомобилни лаици не може да не си спомнят иконичния Volkswagen Type 2 (Microbus). Да, това е онова превозно средство, което стана символ на хипитата през 70-те години. Любов и мир, цветя и красота, Flower – Power, много музика и разбира се минивана на Volkswagen. Вече усетихте атмосферата, нали? И ако си мислите, че тази епоха е била прекалено много преповтаряна, явно твърденията ви ще бъдат подложени на изпитание, защото игривото возило се завръща. Разбира се, името е различно: Volkswagen ID Buzz е по-скоро е модерен римейк на иконичния модел, като основните разлики са, че става дума за електрически миниван с ключови подобрения в дизайна. Самото представяне не беше обикновено: мнозина откриха препратки към текущите политически събития. Неслучайно култовият модел е считан за един от символите на световния мир, а локацията, която беше избрана за обявяване на Volkswagen ID Buzz бе пристанището Schuppen 52 в Хамбург, което освен богата история, днес може да се похвали с доста иновативни технологии, разчитащи предимно на слънчева енергия.

Но да се върнем към ID Buzz: той отдава почит към своите корени, като практически следва добре познатия силует и разчита на все така жизнерадостна гама от цветове. Феновете ще се разочароват единствено, че липсват емблематичните фарове, които завършваха онзи сладурски външен вид, като на тяхно място откриваме по-модерно дизайнерско решение. Но ако можем да сравним нещо, което толкова се вписва в kawaii течението - ID Buzz е по-скоро еволюирал покемон, който крие много по-голяма мощност и повече възможности в сърцето си.

Трябва да признаем, че всъщност миниванът е доста самотен в категорията си - всички се надпреварват да произвеждат електрически автомобили, мотоциклети, велосипеди и пикапи. За да се изравни с тях, той разполага с батерия от 81 kWh, която му осигурява максимална скорост от 145 км/ч. Очаква се ID Buzz да дебютира в САЩ в края на следващата година, а през 2024 г. да се появи и из останалата част от света. Дано посланията му го изпреварят многократно!

Снимки: Volkswagen

Виж още: Абсурдно дълъг автомобил разбива всички рекорди (ВИДЕО)