Споделените услуги за електрически автомобили, управлявани директно от големи автопроизводители, все още са новост, но това се променя с бързи темпове. Както Volkswagen, така и Renault обявиха своите планове за услуга за споделено пътуване с е-коли с цел осигуряване на устойчива мобилност.

Платформата We на Volkswagen ще започне да предлага електрически коли в Германия от 2019 г., а още през 2020 г. ще се разшири и в други европейски страни, Северна Америка и Азия. Междувременно Renault подготвя постепенното пускане на подобна услуга в Париж още от септември 2018 г. Следващата фаза от този план ще обхване още 100 града във Франция и ще цели интеграция на новата транспортна услуга в техните транспортни мрежи.

Двете нови инициативи ще се развиват на база на съществуващи услуги.

MoIa на Volkswagen акцентира върху споделено пътуване, докато Renault предлага подобна услуга във Франция с електрически опция в Мадрид. Наскоро Париж изгони вече установената компания за споделяне на електрически коли Autolib и в момента Renault се съревновава с Peugeot за нейното място.

Така за в бъдеще, вместо да купувате кола от дадена марка, ще можете да се възползвате от цяла група еко услуги, за да се придвижвате из големите градове.