Renault представи своя автономен концептуален автомобил, който няма нужда от шофьор. На автоизложението в Женева е изложен EZ-GO, който е градски автомобил с ниво 4 на автономност и максимална скорост от 50 км/ч. Побира шестима пътници, които влизат през огромна предна врата. Пасажерите виждат всичко около тях през масивни прозорци по цялата височина на страните на автомобила.

EZ-GO има ниво 4 на автономност вместо ниво 5, въпреки че няма шофьор. Това е най-вече защото е концептуален автомобил и ще оперира предимно по затворени трасета. Може да няма висока производителност, но има много внедрени високи технологии. Всички автономни сензори, радари, ултразвук и камери са разположени на антена на задния спойлер. Тези технологии му позволяват да се включва в движението, да сменя ленти, да изпреварва и да преминава безопасно през кръстовища. Освен това, ако засече инцидент на пътя или повреда в самия автомобил, може да се придвижи до безопасна позиция.

Предназначението на този модел е да предоставя услуги за споделено пътуване чрез приложение, подобно на Uber, като ще има и допълнителни функции. Например ако сте жена и се притеснявате да пътувате с непознати в късен час, можете да заявите услуга, споделена само с жени, за да се чувствате по-спокойно. Видимостта от прозорците също позволява на пътниците удобно и приятно да разглеждат града и да правят снимки, ако са на туристическа обиколка. Освен това скорошна анкета показва, че пасажерите се чувстват по-спокойно в панорамно превозно средство, където всичко се вижда от всички страни и другите непознати пътници не могат да предприемат нищо неочаквано.

Дизайнът на EZ-GO също е ориентиран към удобството на пътниците, като има голяма врата отпред, която позволява всеки да влиза и излиза удобно. Това е подпомогнато и от седалките в U-форма. Автомобилът разполага и с рампа за хора със затруднения в двигателните функции.

Автономният електрически автомобил има и активно окачване, за да се справя безпроблемно с неравностите по градските пътища. Също така може да се издига и снижава, отново за да улесни пасажерите. Имплементирано е и завиване на четирите колела за по-добра маневреност в градски условия.

Renault EZ-GO е проектиран съобразно нуждите на съвременните градове. Има за цел да улесни придвижването на хора, които не могат да си позволят собствена кола, а също и да намали трафика и нуждата от паркоместа. Производителят има за цел да внедри услуга, която е по-евтина от Uber или такси, но е по-удобна и приятна от обществен автобус.