Не се изненадвайте, ако чуете повече шум от обикновено от електрическите автомобили в Европа. От 1 юли новите електрически превозни средства на четири колела в Европейския съюз ще трябва да бъдат снабдени с устройство за издаване на звук (акустична система за предупреждение за превозни средства или AVAS), което се задейства, когато автомобилът се движи със скорост под 19 км/ч. Системата теоретично ще попречи на пешеходците и велосипедистите да бъдат хванати неподготвени от автомобили, които иначе биха били почти безшумни. Звукът не е стряскащ, но определено ще ви накара да спрете на място, когато срещу вас седи по-невнимателен шофьор.

Всички нови електромобили, включително и тези вече пуснати на пазара, ще трябва да се снабдят с такава сигнализираща система до 2021 г. Автомобили, които вече се движат по улиците, вероятно ще получат ъпгрейд.

Правилата няма да задоволят всички. От различни организации на хора с намалени двигателни способности призоваха електрическите автомобили да издават звуци при всякаква скорост. Новината също няма да зарадва и хората, които се надяват, че електромобилите ще сложат край на шумните улици. Все пак това може да увеличи практическата безопасност и да помогне на електромобилите да бъдат възприети от по-резервираните хора, които се притесняват, че те представляват опасност.