VW ID.R, изцяло електрически състезателен автомобил, построен от Volkswagen специално, за да победи някои състезателни рекорди, официално постигна най-бързата обиколка за всички времена на кола без вредни емисии на легендарната Нюрбургринг.

Миналата година VW проектира изцяло електрическата състезателна кола Volkswagen I.D. R Pikes Peak за прочутата планинска писта Pikes Peak International Hill Climb и накрая счупи рекорда на състезанието с колата.

Тя също така счупи някои рекорди на изкачването на Goodwood.

По-рано тази година VW обяви, че колата се връща на пистата, за да се прицели в победа на Нюрбургринг, която се счита за най-трудната писта в света.

ID.R, задвижван от два електрически мотора, обиколи Нюрбургринг за 6:05.336 минути - по-бързо от всяко електрическо превозно средство преди него. Французинът Роман Дюма победи предишния рекорд, поставен от Питър Дъмрек с NIO EP9 през 2017 г. с 40,564 секунди. Със средна скорост от 206.96 км / ч, ID.R отново подчертава впечатляващите възможности на Volkswagen за електрозадвижване. Този 500 kW екологичен автомобил се счита за емблематичен флагман на бъдещата напълно електрическа генерация на семейство продукти от Volkswagen.

Изработеният по поръчка изцяло електрически състезателен автомобил, който тежи под 1.1 тона и е оборудван с два електрически мотора, способни на 680 к.с. и 479 въртящ момент, което му дава ускорение от 0-100 за 2,25 секунди. Колата има 43 kWh батерия.

VW също направи някои модификации, за да я адаптира за взискателната писта Нюрбургринг.

За съжаление превозното средство и шофьорът все още са далеч от общия рекорд. Рекордът за превозни средства, които не са серийни / и нямат разрешение за движение по път, се държи от Тимо Бернхард в Porsche 919 Hybrid EVO с впечатляващо 5:19.546 време - почти минута по-бързо от VW ID.R.


Виж още: Tesla и зарядно се оказаха взривоопасна комбинация