Mercedes-Benz ще внедри интересна технология в новата А-класа, с която ще можете да споделяте автомобила си. Споделянето на автомобили става все по-популярно особено в Германия, където има вече 1.7 милиона потребители, регистрирани в платформи за подобни услуги.


Споделянето ще става чрез новото приложение Car Sharing, което е част от платформата за свързаност с автомобилите Mercedes me connect. Приложението ще позволява на определена група от хора да резервират даден автомобил за фиксиран период от време. Всеки потребител ще може да отключи автомобила, чрез приложението благодарение на модула Mercedes me, който е инсталиран в самата кола. След това двигателят бива стартиран с ключа, който седи вътре в колата и се активира отдалечено с Mercedes me. Когато времето му свърши, потребителят оставя ключа обратно в колата и я заключва отново с приложението. Ключът може да бъде използван за стартиране на двигателя само по време на резервирания период. По този начин дори и да попадне в ръцете на недоброжелатели, ключът не може да бъде използван.


Колите могат да бъдат отключвани/заключвани и стартирани чрез NFC (Near Field Communication) технолoгия. Това е безконтактен чип като този във вашата безконтактна дебитна карта. В Германия новата А-класа ще се предлага с Digital Vehicle Key Sticker, който има такъв NFC чип в себе си. Така няма да има нужда да притежавате смартфон от последните модели, който да поддържа NFC. С тази технология, за да стартирате автомобила, е необходимо картата да бъде в слота за безжично зареждане на смартфони. Ако вашият Key Sticker е залепен на телефона ви и той поддържа безжично зареждане, ще получите две в едно и батерията ви ще се зареди, докато шофирате.

Така Mercedes-Benz ще подкрепи споделянето на частни автомобили, което може да се окаже много по-комфортна функция за някои потребители, и то от много гледни точки. Защо да шофирате чужда кола, когато можете да заемете тази на свой приятел? Защо колата ви да седи неизползвана, вместо да я споделите с приятел лесно и удобно?