Honda ще вложи 2.7 милиарда долара като част от ексклузивна сделка с GM, в рамките на която американският гигант ще предостави своята технология Cruise за автономно управление на японците, които ще я ползват за ново поколение самоуправляващи се коли.

Honda, която изостава значително от своите конкуренти в разработването на самоуправляващи се коли, ще плати 750 милиона долара предварително за миноритарния дял в Cruise и ще инвестира още 2 милиарда долара в рамките на 12 години, съобщиха от компанията.

Неотдавна Honda проведе двугодишни разговори с Waymo за сътрудничество, но така и не се стигна до сделка. Тогава двете компании определиха разговорите само като "техническо сътрудничество". Идеята беше сензорите и софтуерът на Waymo да се ползват в колите на Honda.

Американската автомобилна компания GM придоби стартъпа Cruise през 2016 г. за 1 милиард долара. Днес тя използва част от автономните автомобили Chevy Bolt за превоз на служители в Сан Франциско. GM Cruise планира да комерсиализира технологията през 2019 г. вероятно със същите коли и отново в калифорнийския град, където е централата ѝ.