Ако следите YouTube канала ни, вече знаете, че тествам Huawei Mate 20 lite. Там има видео, в което разопаковам телефона и споделям първите си впечатления от него. Сега, когато прекарах малко повече време, включително и едно интересно пътуване, време е да видим дали се потвърждават и по-важното – време е за снимки. Съвсем скоро ще има и пълно ревю, което да ни подгрее за голямата премиера след по-малко от две седмици – Huawei Mate 20 Pro. Който с всеки следващ слух звучи все по-интересно. Ще видим дали ще има и изненади.

(ако пък не следите YouTube канала ни, направете го тук, за да научавате първи за новите ни ревюта)

Няколко дни по-късно тези приятни впечатления се запазиха. Ако търсите красив телефон с много приятен дизайн, Mate 20 lite има всичко необходимо, особено ако се спрете на синия цвят. Метална рамка, стъкло и плосък гръб. И във видеото споменах това и въпреки че подкрепям тенденцията с извити страни на смартфоните, разнообразието тук е добре дошло. Знам, субективно мнение, но вярвам, че ще има много хора, които ще го споделят.

Екранът е 6.3 инча с Full HD резолюция и съотношение 19.5:9, благодарение на което е удобен в ръката. Преди няколко години подобен екран би звучал щуро, но днес заради изтънените рамки и съотношението е удобен и има достатъчно информация. А тук рамките са наистина изтънени – сензорът за пръстови отпечатъци е на гърба, което е отворило още място и намалило максимално „брадичката“ под дисплея.

Всичко на дисплея изглежда чудесно и е още едно доказателство, че Full HD е напълно достатъчна резолюция при мобилните телефони. Също така работата на слънце е прилична, въпреки че не е рекордьор и бих искал още малко от яркостта.

Когато човек пътува, животът на батерията е от още по-голямо значение. Комбинацията от новия процесор с изкуствен интелект Kirin 710, екранът и 3750 mAh капацитет на батерията осигуряват поне ден работа на устройството.

Един от големите въпроси, които изникнаха, когато започнах да използвам телефона, е „Как се справя камерата?“. Логично, особено когато имаме предвид, че Huawei за първи път вгражда изкуствен интелект в този клас устройства. И истината е, че софтуерът се справя изключително добре и бързо с разпознаването на обекти, за да приложи необходимите настройки – от небе, през растителност, животни и дори автомобили. В някои ситуации софтуерът наистина помага, но в други може да предостави резултат, който не търсите. Например снимате сграда, но изкуственият интелект улавя небето и решава да засили контраста и сатурацията. Така получавате ярко небе, но губите други детайли. Включването и изключването на изкуствения интелект става от бутон в основното меню на камерата, така че ще можете лесно да контролирате ситуацията. Налични са и още режими, за които ще ви разкажа съвсем скоро.

Основната камера е комбинация от 20 MP и 2 MP сензор, който помага за прилагането на боке ефект при режимите приоритет на блендата и портрет. Изрязването на обекта невинаги е напълно успешно, когато има прекалено много детайли като рошава коса например. С това се справят трудно и по-скъпите телефони, като все пак имаме приятно разфокусиран фон.

През деня Mate 20 lite се справя много добре в различни ситуации и динамичният обхват е от по-добрите примери в този клас. На предния панел също има двойна камера - комбинация от 24 MP и 2 MP - отново за приятен боке ефект.

Повече подробности и впечатления ще откриете в пълното ревю, а сега ви оставям с малко кадри от Париж и Автомобилния салон, който се проведе там.