Huawei ще разработи самоуправляваща се технология за умни автомобили с Audi, като моделите ще се продават ексклузивно в Китай. Партньорството се фокусира върху т.нар. технология от четвърто ниво, която се определя като "кола, способна да се движи от начало до край напълно сама в определена зона".

Това е поредната сделка в цяла серия такива партньорства между автомобилни и технологични компании, докато двете индустрии се движат паралелно към крайната цел: създаване на напълно автономни превозни средства.

Двете компании не разкриха условията на сделката и съобщението беше скромно откъм спецификата ѝ.

По време на конференцията Connect 2018 тази седмица Huawei наистина демонстрира Audi Q7, оборудвано с Mobile Data Center (MDC) системата на китайците. Тя включва няколко чипа с изкуствен интелект, централен процесор, камери и радари и се разполага на покрива на колата.

Години наред Китай принуждаваше чуждестранните автопроизводители да създават съвместни дружества с локални компании, за да произвеждат коли в страната. Но по-рано тази година китайското правителство обяви плана си да облекчи тези изисквания и в резултат автомобилният бизнес вече се променя.