Ако концепцията за автобус, който се движи над шосето и пренася 300 пътници, без да се съобразява с трафика, ви звучи прекалено добра, за да е истинска, уловка наистина има.

Transit Elevated Bus или TEB-1 бе рекламиран като първия автобус с купе, достатъчно голямо, за да побере 300 пътници, но с дизайн, проектиран така, че под него да могат да минават автомобили. Купето е с дължина 22 метра, а широчината му е 7.8 метра.

Месеци след като бе показан, автобусът се оказа занемарен в един завод без реална възможност да бъде завършен и тестван на практика. А сега китайските власти ще разследват компанията Huaying Kailai за съмнителните ѝ практики по финансирането на проекта.

Вече над 30 души са били задържани от полицията и ще бъдат изправени пред съда в град Цинхуандао. Междувременно властите започват да премахват специалната настилка за автобуса, така че пътят да бъде върнат към нормална експлоатация. Огромната машина засега си остава паркирана без изгледи скоро да бъде пусната в експлоатация.