Актуалният шампион във WRC (World Rally Championship) обяви, че ще разразботи електрическа рали кола. Президентът на M-Sport, Малкълм Уилсън, съобщи, че още тази година отборът му ще започне да тества електрическа рали версия на Ford Fiesta. Колата ще бъде използвана в националния шампионат на Англия. Уилсън допълни, че това е следващата стъпка за технологиите в спорта, а M-Sport обича предизвикателствата.

Новата разработка на частния спортен отбор ще може да се съревновава в еднодневни рали събития. Модерните електромобили изминават близо 500 км с едно зареждане, а едно състезание от национален мащаб използва трасета с дължина около 50 км. Ето защо целта на Уилсън и M-Sport не изглежда непостижима, въпреки темпото, с което се движат автомобилите на състезание. Президентът на компанията каза, че не може да разкрие повече технически спецификации, заради договорите с компаниите, които участват в проекта, но ако всичко протече по план, ще имаме работещ прототип преди края на 2018 година.

Дали ще видим електромобил във WRC? Малкълм Уилсън коментира, че това няма да е в близко бъдеще. Една от причините е, че актуалните правила не биха го позволили. Въпреки това, ако гледаме напред в бъдещето, електрическите решения ще бъдат част от играта и това е една от причините да започне сегашният проект, допълва Уилсън. Имайки предвид това, той смята, че електрическата рали кола, която се разработва в момента, може да е една от най-важните, по които отборът е работил.