Преди няколко месеца Ford отдава предпроизводствен Ford GT за тестове. Автомобилът търпи проблеми. За да установят какво се случва с него, те изпращат този, друг предпроизводствен GT и състезателния пилот Били Джонсън на VIR (Virginia International Raceway) във Вирджиния, САЩ. В стандартна тестова обиколка Джонсън чупи рекорда за най-добро време на пистата.

Досегашният рекорд се е държал от Dodge Viper ACR – 2:40.02, докато фордът е прекосил финалната линия след 2:38.62. Подобряването на времето с почти 2 секунди се смята за невероятно, имайки предвид, че обиколката не е била опит за рекорд. Колата дори не е била пригодена за каране за време. Обикновено автомобилите биват олекотявани с титаниеви изпускателни тръби например, както и други подобрения. Освен това опитите за рекорд обикновено се провеждат след състезание например, когато има повече каучук по асфалта, следователно повече сцепление. По принцип има нужда и от огромен екип. По време на поставянето на рекорда на VIR е имало трима души от Ford, включително Били Джонсън. Той разказва, че са му се обадили два дни предварително за провеждането на тестовете. Опитвали са се да проверят нещо съвсем друго по време на рекордната обиколка.

Не е за пренебрегване и фактът, че Джонсън познава колата из основи, тъй като се състезава с Ford GT във FIA WEC (World Endurance Championship). Участвал е и в разработката както на състезателната, така и на серийната версия на модела. Дали заради това или не точно GT е по-близък до състезателна кола от всяка друга серийна. Поставен в Track Mode, автомобилът се снижава с 50 мм, а окачването се втвърдява.

В публикацията на Ford Performance за случая ръководителят на дивизията Джамал Хамиди споделя, че не трябва да очакваме да виждаме Ford GT в опити за нови рекорди, защото имат нови коли, по които да работят.

Тагове: