Седем години лишаване от свобода и 400 000 долара глоба – това е ефективната присъда за мениджъра на германския автомобилен концерн Volkswagen Оливър Шмит, предават световните информационни агенции. Присъдата е издадена в САЩ във връзка с аферата „Дизелгейт“, която избухна през септември 2015 г.

Признаването на Шмит за виновен го спаси от дори още по-голямо наказание, което първоначално възлизаше на над 100 години затвор. Въпреки това сегашният размер на присъдата е максималният за случая.

Скандалът разбуни духовете в автомобилния свят, след като в САЩ разкриха, че от Volkswagen са инсталирали софтуер, спомагащ за това да се манипулират тестовете за излъчването на някои вредни газове. Установено бе, че програмата е внедрена в 11 млн. дизелови коли на марката. Така концернът години наред е успявал да заобикаля строгите еко регулации.

От февруари 2012 година до края на март 2015 година Шмит, който в момента е на 48 години, заема високопоставена позиция в отдела за съгласуване на дейността с еко изискванията в САЩ, припомня The Verge.

През март германският автомобилен концерн се призна за виновен по три точки според извънсъдебно споразумение, постигнато след повдигнатите в САЩ обвинения срещу автомобилостроителя за инсталирането на таен софтуер, манипулиращ вредните емисии при дизеловите модели.

Оцени:
Рейтинг: 4
Най-четени
Всички

Нов теч подсказва, че PS5 ще бъде значителен ъпгрейд спрямо PS4 Pro

94 | 19.01.2019
Още от Tech

Германия също обмисля да спре да работи с Huawei

114 | 20.01.2019