През 2015 и 2016 г. Orbiting Carbon Observatory-2 на NASA (ОСО-2) записа много високи нива на концентрация на въглероден диоксид в атмосферата. Те са с 50 процента по-големи от очакваното повишение. Осемдесет процента от пика, или еквивалентът на 2.5 гигатона въглерод, се дължи на естествени процеси като суша и високи температури в Южна Америка, Африка и Индонезия.

По-конкретно голямото увеличение се дължи на феномена Ел Ниньо. Екваториалното топло течение Ел Ниньо в Тихия океан, което се появява периодично, е предизвикало през 2015 година много по-големи емисии на въглероден диоксид и значително по-силни в тропиците, отколкото през минали години. Така през 2015 година и в началото на 2016 Ел Ниньо е предизвикал изхвърлянето на около 2.5 милиарда тона въглерод повече в атмосферата, отколкото през 2011 по време на предишното му появяване.

„Данните показват учудващи сезонни промени във въглеродния цикъл в северното полукълбо. Има ясно изразено увеличение на CO2 в атмосферата през пролетта, което идва от растителността”, сочат изследванията.  

„Тези данни ни дават възможност да определим чистия обмен между Земята и атмосферата в отделните региони по време на годините с активен Ел Ниньо”, обяснява Чунжи Лиу от Лабораторията по реактивно движение в Пасадена, Калифорния, основен автор в това изследване.

Тези рекордни скокове са се оформили въпреки емисиите на въглероден диоксид в резултат на човешка дейност, който остава стабилен в глобален план.

Оцени:
Рейтинг: 5
Още от HiEnd

Забавна разходка във Вселената: кои са най-интересните космически обекти?

57 | 19.11.2017