Столицата на Норвегия Осло е на път да стане първият град в света, който ще инсталира безжични системи за зареждане на електрически таксита. Идеята е улесненото презареждане да ускори въвеждането на таксиметрови коли, които не замърсяват въздуха.

В основата на проекта е индукционна технология с инсталирани захранващи панели на таксиметровите стоянки, свързани с приематели, инсталирани в колата.

На общинската управа на Осло ще партнира финландската компания Fortum. Fortum, която работи с американската компания Momentum Dynamics, съобщи, че най-голямото препятствие пред електрифицирането на таксита до този момент е била инфраструктурата, тъй като на таксиметровите шофьори им отнема много време да намерят зарядно, да се свържат и след това да чакат колата да се зареди.

„Времето е равно на пари, когато таксиметровите шофьори работят“, казва Оле Гудбран Хемпел, ръководител на публичната мрежа за зареждане на Fortum в Норвегия.

От 2023 г. всички таксита в Осло ще имат нулеви вредни емисии, а Норвегия иска всички нови коли да са с нулеви емисии до 2025 г. Страната има най-високия дял собственици на електрически таксита в света отчасти благодарение на дългосрочни придобивки като безплатни или по-ниски пътни такси, паркинг и точки за зареждане. Миналата година почти една трета от продадените нови коли са били електрически.

Освен това правителството освобождава електромобилите от данъците върху традиционните коли, които са много високи в страна, която няма собствена автомобилна индустрия на фосилни горива, която да лобира срещу тях.