Будната полиция в Калифорния стана свидетел на неочаквана гледка. По магистралата край Пало Алто с висока скорост се движи Tesla Model S, но водачът изглежда заспал на волана. По обясними причини полицаите започват преследване, като реално гонят активирания автопилот на колата, а не нейния безпомощен шофьор. Причудливото преследване продължава цели 7 минути, през които колата преминава още десетина километра, преди да спре.

Оказва се че шофьорът, който е служител в местната община, е бил пиян и колата е изцяло под контрола на автопилота. Парадоксално е, че от една страна, точно тази функция трябва да не се активира, ако ръцете на водача не са на волана, но от друга, именно това е спасило живота на шофьора.  

В последно време Tesla затегна тези правила и най-новият ъпдейт на софтуера предупреждава водачите, ако те пуснат кормилото само за 30 секунди.

Независимо от благоприятния развой на инцидента американските закони за движение по пътищата не признават изключение за автопилот и водачът със сигурност ще понесе своята отговорност.