Все още има значителни недостатъци на пазара на е-коли днес, което означава, че повечето автомобилни купувачи не се интересуват от превозните средства. Два от най-важните проблеми, които средният купувач има при е-колите, са времето, необходимо за презареждане, и пробега с едно зареждане. Повече потенциални клиенти биха предпочели електрически автомобил, ако тези два въпроса могат да бъдат разрешени.

Ето защо Porsche и BMW демонстрираха ултрабърза зарядна станция за електрически автомобили, която може да зареди изцяло батерията на колата само за 15 минути. Станцията с капацитет 450kW е значително по-мощна от досегашните DC инсталации. Тя се адаптира автоматично към различните е-коли, които ще бъдат зареждани на нея, така че позволява на широк кръг модели да я ползват. С 450kW инсталацията може да заредите е-кола с батерия от 400V и 800V.

BMW демонстрира зареждане на i3 с 57kWh батерия, чиито капацитет достига до 80 процента за броени минути. На свой ред, Porsche показа тестови автомобил с 90kWh батерия.

FastCharge станцията се намира в Германия и може да се ползва безплатно. Тя работи и с Type 2 CCS зареждане и е обезопасена напълно с охладителна система и вентилация.

Засега не знаем кога и къде ще бъдат разположени още бройки от нея, но стъпката е важна, защото позволява наистина практично решение на проблема със зареждането.