Ferrari 250 GTO е най-скъпият автомобил в историята, която някога е продаван на аукцион. Това става факт, след като на търг, организиран от къщата Sotheby’s в Монтерей, за колата бяха платени 48.405 милиона долара. Това е с 10.3 милиона долара повече в сравнение друго 250 GTO, което бе продадено през 2014 г.

Автомобилът, продаден в събота, беше наречен "най-значимата, желана и легендарна кола в света" - от неговите продавачи, разбира се, но явно маркетингът сработи.

Купето с шаси под номер 3413 през 1962 г. побеждава в италианския GT шампионат през 1963 г. и през 1964 г. завършва първо в сицилианската надпревара Targa Florio. Последният собственик на автомобила е компютърният инженер Грег Уитън, който преди това оглавяваше отдела за софтуерна архитектура на Microsoft.

Наддаването за модела "250 GTO" в Пебъл бийч започна от 35 милиона долара. Включиха се трима потенциални купувачи и цената бързо надхвърли 38 милиона долара - досегашната най-висока сума, плащана за автомобил на търг. Новият собственик на Ferrari 250 GTO стана американски колекционер на автомобили, чието име остана необявено.

Трябва да се уточни, че това не е най-скъпата сделка в историята при продажба на автомобила, а само на аукцион.

Тагове: