Още през 2016-а от Volvo разкриха, че ще електрифицират всеки модел от продуктовата си линия, а също и че ще имат изцяло електрически автомобили. Тогава беше представен и концептуалният модел Concept 40.2. На него ще бъде базиран първият изцяло електрически автомобил от Volvo. Очакваме го на пазара през 2019 година.

Ръководителят на отдел “Научноизследователска дейност и развитие” (R&D) Хенрик Грийн споделя пред Autocar, че автомобилът ще се цели в близо 500 км пробег. Той казва, че целите пред компанията се увеличават всеки месец и се опитват да направят продуктите си конкурентоспособни на бързоразвиващия се пазар.

За да обхване различни ценови категории, Volvo ще предлага модулни батерии с различни капацитети, както и различни електрически двигатели. “Целта е да се постигне по-голямо разпространение с бюджетни решения, а след това да се атакува премиум сегментът с мотори с повече мощност и батерии с по-голям капацитет”, казва още Хенрик Грийн.

Първото електрическо Volvo ще бъде изцяло отделен модел, докато следващото предложение на шведите най-вероятно ще бъде XC40 на батерии.